Nyheter | Tävla och vinn

Svårt att svälja tabletter? Detta kan vara lösningen

Nu kan du själv täcka bittra och sträva tabletter med ett glatt överdrag så att de smakar bättre och blir lättare att svälja.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-01-09

Det är nog få personer som tycker att det är trevligt att svälja mediciner, särskilt om tabletterna är sträva och lätt fastnar i munnen eller svalget. Smakar de dessutom illa och börjar lösa upp sig om du inte sväljer fort nog lockar det ännu mindre. Många seniorer lider också av sväljsvårigheter, samtidigt som flera läkemedel ska intas hela.

Svensk uppfinning

Medcoats tablettöverdrag är en svensk uppfinning som som gör tabletter halare och dessutom ökar salivavsöndringen i munnen så att de blir lättare att svälja. Överdragen levereras i kartor med små engångsbehållare. Och du täcker tabletten genom att trycka den igenom behållaren, som då sprider ut massan jämnt. Du kan också välja att dela tabletten (om den är delbar) och täcka varje halva för sig.*

Senioren har testat

Efter fem sekunders torktid är tabletten redo att vridas loss och sväljas. Och när Senioren testar konstaterar vi att tablettöverdraget har en tydlig smak – det smakar godis, men är sockerfritt – samt att tabletten faktiskt halkar ner lättare.

Tävling – Vinn en förpackning

Nu har du chansen att vinna en förpackning med Medcoat. Vi lottar ut sex paket, med 20 ”behållare” i varje.

”Med lite socker i botten så går medicinen ner”, sjunger Mary Poppins.

Emily Blunt spelar huvudrollen i den nya filmatiseringen ”Mary Poppins kommer tillbaka”. Men vem spelade huvudrollen i den ursprungliga Mary Poppins-filmen från 1964?

Mejla ditt svar till tavling@senioren.se tillsammans med namn och adress.

Senast 20 januari vill vi ha ditt svar.

Märk mejlet med ”Medcoat”

Dölj faktaruta

Det krävs dock en del fingerfärdighet för att kunna trycka tabletten igenom hålet. Ett tips är att hålla det hela över en tallrik eller liknande så att du inte råkar tappa din tablett på golvet, särskilt inte när den är täckt och därmed lite klibbig.

Ingår i läkemedelsförmånen

Medcoat har nyligen tagits med i högkostnadsskyddet och du kan få det utskriven på recept. Men tablettöverdragen finns också att köpa receptfritt på apotek och i hälsokostbutiker och kostar då omkring 45 – 70 kronor.

* Obs: Medcoat passar till de flesta tabletter, men inte till exempelvis kapslar. Läs instruktionerna så att du vet att den lämpar sig för dina läkemedel innan du testar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-01-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas