Nyheter | Hälsa

Är dina läkemedel lämpliga?

9–15 april kan alla 75+ som vill få en enklare läkemedelsgenomgång på apoteket, med hjälp av elektroniska expertstödet EES.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-06
Felmedicineringen av äldre minskar
Felmedicineringen av äldre minskar

Veckan har utsetts till Seniorvecka med fokus på äldres läkemedel. Vill du få en genomgång får du reda på om dina läkemedel är lämpliga i förhållande till din ålder, att doseringen inte är för hög och att olika läkemedel inte krockar med varandra så att de antingen minskar effekten eller ger för hög effekt.

Möjligheten finns alltid

– Farmaceuterna har alltid möjlighet att erbjuda kunden denna läkemedelsanalys med EES. Men för första gången kommer alla farmaceuter på apotek samtidigt att lägga ner extra tid och fokus på att genomföra EES slagningar hos en utvald grupp. Inför denna vecka ska alla apoteksfarmaceuter ha genomgått en utbildning i EES säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Ökad kunskap

I samband med satsningen kommer Linnéuniversitetet att samla kunskap om äldres läkemedelsanvändning.

– Forskningen kommer att inriktas på hur mycket farmaceuterna använder EES för äldre, hur många potentiella läkemedelsrelaterade problem som upptäcks och åtgärdas samt vilka typer av problem som är vanligast. Resultatet kommer att publiceras under andra halvan av 2018 säger Tora Hammar på Linnéuniversitetet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-04-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas