Ett steg mot minskad felmedicinering
Nyheter
Foto: Colourbox

Ett steg mot minskad felmedicinering

Med en nationell läkemedelslista kan medicinkrockar undvikas. Nu ska E-hälsomyndigheten fördjupa sin förstudie på uppdrag av regeringen.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-26

– Att få till en nationell läkemedelslista är en avgörande patientsäkerhetsfråga, olika läkare ska kunna ha en överblick av vilka läkemedel du har fått förskrivet sedan tidigare, säger socialminister Annika Strandhäll.

Tanken med en nationell läkemedelslista är att behörig hälso- och sjukvårdspersonal ska kunna se alla läkemedel som förskrivits till en patient oavsett vem som har skrivit ut dem. Listan ska kunna vara tillgänglig via webben, och E-hälsomyndigheten ska bland annat titta närmare på informationssäkerhet, anslutningskostnader och utvecklingsmiljöer.

Koll på läkemedel

SPF Seniorerna har, bland annat i projektet Koll på läkemedel, länge förespråkat läkemedelsgenomgångar för att undvika farliga effekter när läkemedel kombineras, och även för att undvika att direkt olämpliga läkemedel skrivs ut. Förbundet såg positivt på det förslag om nationell läkemedelslista som presenterades i våras, men hade önskat ett mer långtgående förslag.

Får inte dröja

Frågan om felaktig läkemedelsbehandling av äldre och överförskrivning togs även upp på Äldreforum under Almedalsveckan i somras. Då var panelen överens om att den nationella läkemedelslistan måste komma på plats snarast möjligt.

Förutom en nationell läkemedelslista visar statistik att patienter som träffar samma läkare kontinuerligt har färre läkemedel än de som träffar många olika läkare.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-10-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas