Sveriges första äldreboende med HBTQI-inriktning
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Nyheter | äldreboende

Sveriges första äldreboende med HBTQI-inriktning

Nu öppnar Sveriges första äldreboende med HBTQI-inriktning. ”Det blir en unik och inkluderande boendemiljö där alla får vara sig själva till hundra procent”, säger verksamhetschefen Jane Lundvall.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-08

Det är vård- och omsorgsföretaget Frösunda som bestämt sig för att en avdelning med HBTQI-inriktning ska finnas på äldreboendet Hanveden i Haninge.

– Vi blev påtagligt förvånade över att det i Sverige år 2021 inte existerar äldreboenden anpassade för äldre hbtqi-personer. Det finns ett antal hbtqi-certifierade äldreboenden, men inte renodlade avdelningar där målgruppen kan känna samhörighet, säger Antonio Mir Cabot, regionchef på Frösunda och ansvarig för Hanveden i ett pressmeddelande.

Regnbågsavdelningen Lyckeby är en av sex avdelningar på äldreboendet och den som har HBTQI-inriktningen.

Tillsammans med RFSL

”Är du homosexuell, bisexuell, transperson, queer, intersexperson eller känner du bara en stark samhörighet med hbtqi-världen – hos oss är alla välkomna”, skriver Frösunda på sin hemsida.

Äldreboendet har tillsammans med RFSL utformat avdelningen och där jobbar HBTQI-certifierad personal, såväl fast anställda som vikarier som har gått RFSL:s certifieringsutbildning. Den är uppdelad på fyra tillfällen, en halvdag varje gång.

Gensvaret över förväntan

EN HBTQI-certifiering är en kvalitetsstämpel som innebär att verksamheten arbetar strategiskt för att synliggöra och utmana de föreställningar och normer som kan leda till att människor behandlas ojämlikt.

– Gensvaret har varit över förväntan och vi är glada att alla medarbetare arbetar mot samma mål. Vi har alla förutsättningar att skapa en unik boendemiljö där alla känner sig inkluderade och välkomna, säger Jane Lundvall.

15 september invigs det officiellt med Barbro Westerholm (L) som invigningstalare.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas