Tidningar dras in – och blir dyrare
Foto: Getty Images
Nyheter | nyheter

Tidningar dras in – och blir dyrare

Allt fler lokaltidningar slutar att dela papperstidningar till prenumeranter i vissa områden. Samtidigt som de som finns kvar blir dyrare. ”Det är det enda nöjet man har när man är ensam. Men 6 000 kronor på ett år är mycket”, säger Elsie-Marie Edebrant till Senioren.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-17

Hon har prenumererat på Sundsvalls Tidning sedan 1958.

– Jag gör det fortfarande men nu funderar jag på om jag ska skaffa den som e-tidning. Samtidigt tycker jag om att ha en papperstidning så jag kommer nog att ha kvar den ett tag till, säger säger Elsie-Marie Edebrant.

Hon är inte ensam om att reagera på de höga priserna. Så här skrev till exempel Anna Gullberg, tidigare chefredaktör på Gefle Dagblad och numera krönikör på Expressen, nyligen på sociala medierplattformen X, tidigare Twitter.

”Har precis betalat fars julklapp, årsprenumeration på Falu-Kuriren, papperstidningen alltså. Gick loss på nästan 6000 kronor. En omöjlig lyx för en fattigpensionär, samtidigt livsnödvändigt. Dyrbara ord, men lästa och litade på som inget annat. Och ett viktigt sällskap”

10 000 tappar sin tidning i Västsverige

Men för många äldre i glesbygd går det inte ens att få en papperstidning längre. På flera platser i landet dras nämligen utdelningen ner på grund av kostnadsskäl.

I Västsverige blir till exempel 10 000 prenumeranter av med sin papperstidning när det ska sparas. Även i Uppsala och i Östergötland slutar papperstidningen att delas ut i vissa områden

– Det sista året har varit oerhört tufft och då måste vi säkerställa att vi inte sitter och åker flera kilometer till en brevlåda med endast en tidning för då blir distributionen alldeles för kostsam”, säger Annika Nyberg, VD på Västsvensk Tidningsdistribution till SVT Nyheter Väst.

”Det påverkar ju oss”

Gustafsberg utanför Uddevalla är ett område där papperstidningen dras in.

– Det påverkar ju oss här ute att inte få tidningen. Den lokala papperstidningen vill man ju inte vara utan”, säger Gunnar Klasson, en av prenumeranterna som drabbas, till SVT.

Bohusläningen är en av tidningarna som drar ner på utdelningen.

– Det här är våra allra trognaste prenumeranter så det är klart att det är jättesorgligt. Hoppas att de kommer åt att läsa den digitala versionen av tidningen ändå, säger Gunilla Håkansson, chefredaktör Bohusläningen, till SVT.

Bjöd in till digital utbildning

Strömstads Tidning går dessutom från att vara en tredagars tidning till att bli helt digital.

De bjöd nyligen in prenumeranter till en digital utbildning för de som vill lära sig hur man läser tidningen digitalt.

– Det är tråkigt, det är det. Jag tycker att det är bättre att kunna läsa mig till på papper, att få bläddra och känna känslan av papper, säger en av deltagarna, Kerstin Olsson, Strömstad, till TV4.

Forskare inte orolig

– Det är en ekonomisk realitet. Ju färre läsare vi har i print desto dyrare blir det per tidning att dela ut och nu har vi kommit till vägs ände på något sätt, säger Annika Nyberg till TV4.

Enligt forskare är det dock inte ett hot mot demokratin att en grupp läsare, företrädesvis äldre i glesbygd, får mindre information när deras papperstidningar läggs ned.

– Samhället har kommit så långt att den gruppen, som tyvärr i så fall kommer att drabbas, ska ses i förhållande till att om tidningarna ska överleva. Är det till exempel att föredra att vi har färre tidningar? säger Ulrika Facht, medieanalytiker Nordicom Göteborgs Universitet

Jan Hagberg
Publicerad 2023-10-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas