Tonläget höjs i kontantfrågan
Foto Colourbox
Nyheter | Kontanter

Tonläget höjs i kontantfrågan

Nu finns hopp om en öppen och kritisk debatt om bankernas indragning av kontanter. Det menar SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam efter Riksbankens tydliga besked.

Jan Arleij
Publicerad 2016-03-17

– Det är mycket positivt att riksbankschefen Stefan Ingves har satt ned foten i frågan om kontanthantering. Från SPF Seniorernas sida är vi glada för detta stöd i vår kamp för att kontanter ska kunna användas som det lagliga betalningssätt det är, säger Christina Rogestam i en kommentar till gårdagens utspel på DN Debatt.

– Vi har i grunden samma uppfattning: bankerna måste ansvara för kontanthanteringen i samhället för att överhuvudtaget få bedriva verksamhet.

Motattack från bankerna

Men Bankföreningen går nu till motangrepp mot Riksbankens.

– Vi anser att bankerna tar sitt ansvar och utökar sin service när det gäller sin kontanthantering, säger Leif Trogen, chef för finansiell infrastruktur på Bankföreningen till Svenska Dagbladet.

Sedelmängden har minskat under de senaste tio åren, men antalet uttagsautomater har ökat under samma tid, hävdar han.

– En tredjedel av uttagen har också försvunnit under den här perioden, så vi har ett minskat behov av kontanter. Det är helt uppenbart att konsumenterna föredrar bekväma, effektiva och säkra elektroniska betalningsmedel, säger han.

Regeringen bör agera

Men att påstå att användningen av kontanter minskar och är ett uttryck för kundernas efterfrågan är fel, replikerar Christina Rogestam.

– Kunderna har inte efterfrågat färre uttagsautomater och kontanthanterande kontor. Och inte heller att bli nekade att använda kontanter eller belagda med höga avgifter. Det är istället bankerna själva som drivit på denna utveckling.

– Det är också talande att de ingenstans talar om de människor som drabbas, som äldre och funktionshindrade. Förhoppningsvis kan riksbankschefens utspel leda till att kontantdebatten tar ytterligare fart och att pressen på regeringen att faktiskt agera ökar, säger Christina Rogestam.

Jan Arleij
Jan.Arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-03-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas