Dina pengar slutar gälla
Foto: Josefin Ellinor
Nyheter | En månad kvar

Dina pengar slutar gälla

Kontrollera dina sedlar. Dröjer sig gamla sortens tjugor, femtiolappar och tusenkronorssedlar kvar i börsen eller byrålådan börjar du få ont om tid att växla in dem.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-24

Efter 30 juni kan du inte längre betala med dina gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlar. Pengarna blir ogiltiga. Problemet är att en stor del av bankerna som bekant inte hanterar kontanter längre. De hänvisar kunder som vill sätta in pengar till sina insättningsautomater. Men den som behöver hjälp vid automaten ska få det.

– Vi kommer att hjälpa dem av våra kunder som vill lösa in gamla sedlar, antingen via de insättningsautomater vi normalt har i banklobbyn, eller över disk. Saldot sätts in på kundens konto, sade till exempel Claes Eliasson, pressansvarig på SEB i en tidigare artikel i Senioren.

Betala med dem

Allra enklast är att använda pengarna för inköp innan de blir ogiltiga. Har du stora summor i kontanter bör du kontakta banken i förväg innan du kommer för att sätta in dem. Du får också vara beredd på att redogöra för varför du har så mycket pengar i kontanter.

Även om du inte kan betala med dina ogiltiga sedlar efter 30 juni i år kan du sätta in dem på ett bankkonto i ytterligare ett par månader, till och med 31 augusti 2016.

Då försvinner de gamla pengarna

Kommer i oktober 2015
20-lapp med Astrid Lindgren
50-lapp med Evert Taube
200-lapp med Ingmar Bergman
1 000-kronorssedel med Dag Hammarskjöld

Blir ogiltiga 30 juni 2016
20-lapp med Selma Lagerlöf
50-lapp med Jenny Lind
1 000-kronorssedel med Gustav Vasa

Kommer i oktober 2016
100-lapp med Greta Garbo
500-kronorssedel med Birgit Nilsson
Kopparfärgade 1- och 2-kronor
Guldfärgade 5-kronor.

Blir ogiltiga 30 juni 2017
100-lapp med Carl von Linné
500-kronorssedel med Karl XI
Silverfärgade 1-, 2- och 5-kronor

Påverkas inte
10-kronorsmynt

Gör så här

  • Använd de sedlar och mynt du har till kontantbetalningar.
  •  Ring banken i förväg om du vill göra en stor insättning.
  •  Var beredd på att redogöra för varifrån pengarna kommer.
  •  Var ute i god tid. Du kan bli hänvisad till ett annat kontor än du är van vid, eller få dela upp insättningen på flera omgångar.
  •  Mynt är svårare att sätta in än sedlar.
Dölj faktaruta

Gamla hundralappar och femhundralappar fortsätter att gälla i ytterligare ett år, till och med 30 juni 2017. Då blir även gamla enkronor och femkronor ogiltiga.

– Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu, för om alla väntar till sommaren 2017 blir det svårt för butiker och banker att ta emot mynten, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken i ett pressutskick.

Sedlar som gått ut

Hittar du sedlar hemma efter att de gått ut, så är det inte kört. Riksbanken löser in ogiltiga svenska sedlar så länge de inte tros ha koppling till något brott.
För att lösa in ogiltiga sedlar måste du fylla i en blankett och skicka den och pengarna direkt till Sveriges Riksbank i Märsta. Säkrast är att använda värdepost. Riksbanken löser inte in ogiltiga mynt.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas