Tusentals drabbas i Sverige när Finland stoppar pension
Bild: Pixabay Bild: Pixabay
Nyheter | Folkpension

Tusentals drabbas i Sverige när Finland stoppar pension

Finland vill stoppa utbetalningarna till sina utlandspensionärer. Den största andelen av dessa är boende i Sverige och de är nu mycket upprörda.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-05-03

Den finska regeringen vill spara på det statliga utgifterna. Därför meddelades i mitten av april att bland annat utbetalningarna till utlandspensionärer skulle ställas in. Den största andelen av dessa är boende i Sverige.

Den finska Folkpensionsanstalten, FPA, uppger för YLE att 18 124 personer fick finsk folkpension i Sverige 2023, varav 17 533 var ålderspension och 482 var sjukpension.

Beslutet har väckt stor kritik från de berörda.

– Vi har fått samtal från många oroliga medborgare, som kommer att drabbas om detta går genom. Det finns 18 000 berörda pensionärer i landet, av vilka några kan få sin folkpension halverad genom finska regeringens beslut, kommenterar Esa Tuuri från Finska Pensionärernas Riksförbund i Sverige och fortsätter:

– Vi bedömer att förslaget strider mot EU-rätt samt tidigare gjorda nordiska avtal. Vi ska kunna ha fri rörlighet, men sådana här beslut stryper den.

Talespersoner för den finska regeringen hänvisar bland annat till en ansträngd statsbudget, men även att den svenska regeringen visat vägen då den 2023 stoppade utbetalning av garantipensioner till utomlands boende pensionärer.

Den som bor i Sverige och förlorar sin finska folkpension kan i vissa fall ha rätt till högre bostadstillägg, enligt den svenska Pensionsmyndigheten.

– Vi är ju också lite tagna av den här förändringen, vilket innebär att vi inte har svar på alla frågor i dag, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson som är expert vid Pensionsmyndigheteten till YLE och tillägger att saken ska utredas i samarbete med de finländska myndigheterna.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-05-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas