Unga och äldre vill renovera pensionerna
Nyheter | Uppmaning

Unga och äldre vill renovera pensionerna

Det är nödvändigt att göra en total översyn och renovering av pensionssystemet. Det menar nu Centerpartiets Seniornätverk och Ungdomsförbund som gör gemensam sak i pensionsdebatten.

Jan Arleij
Publicerad 2023-05-15

SPF Seniorerna får utökat sällskap i kravet på att pensionssystemet måste utvärderas i grunden.

Regeringen och Riksdagen måste äntligen få i gång arbetet med att skapa ett pensionssystem som är hållbart över tid, hedrar generationskontraktet och är rättvist, skriver ledande företrädare för partiets ungdomar och seniorer, bland dem Christina Rogestam, vice ordförande i Seniornätverk och tidigare ordförande för SPF Seniorerna.

Kraven förs fram i en debattartikel i Göteborgs Posten (12/5).

– Vi vill därför att en parlamentarisk utredning, fristående från pensionsgruppen, tillsätts för att ta sig an frågan om ett nytt eller totalrenoverat pensionssystem.

Krokiga rör

Debattörerna hänvisar till Pensionsmyndighetens färska rapport ”Ett nytt pensionssystem?” som också driver att systemet har blivit motsägelsefullt, komplicerat och ineffektivt och därför behöver renoveras.

– De raka rören mellan arbete, lön och framtida pension har kroknat. Slutsatsen, när man tagit del av Pensionsmyndighetens skrift, är enkel. Det är nödvändigt att göra en total översyn och renovering av pensionssystemet, skriver centerpartisterna.

Kanske nytt system

Man går långt i kraven. Det går inte ens att utesluta att systemet behöver ersättas:

– Vi föreslår därför att en parlamentarisk utredning, fristående från pensionsgruppen, tillsätts för att ta sig an frågan om ett nytt eller totalrenoverat pensionssystem.

Christina Rogestam.

Debattörerna

Kent Ivarsson, ordförande Centerpartiets Seniornätverk
Réka Tolnai, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund
Christina Rogestam, vice ordförande Centerpartiets Seniornätverk
Caroline von Seth, första vice förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Här kan du läsa hela inlägget.

Dölj faktaruta

Målet med utredningen måste vara att dagens ungdomar och yngre vuxna ska få en pension som det går att leva på, och att resultatet ska bli långsiktiga och hållbara pensionsregler som blir en tillgång för samhället, pensionsspararna och pensionärerna.

– Förslaget bör innehålla bland annat grundnivåer och olika sparformer.

Upp till regeringen

Det är hög tid att lyssna på Pensionsmyndigheten och gå från diskussion till verkstad.

– Nu är det upp till äldreminister Anna Tenje att visa handlingskraft, kavla upp ärmarna, skriva direktiv och få i gång arbetet för en bättre framtid för alla Sveriges nuvarande och framtida pensionärer.

Återstår att se om debattörerna får med sig hela Centerpartiet – som är ett av partierna i riksdagens pensionsgrupp – på sina krav.

– Nu måste alla i Pensionsgruppen vakna

– Ett bra och konkret inspel i pensionsdebatten. SPF Seniorerna hoppas att också Centerpartiet i sin helhet ställer sig bakom detta.

Det säger SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson i en kommentar till Centerpartisternas utspel.

– Sen hoppas vi också att övriga partier i Pensionsgruppen vaknar och inser att tiden är inne för en översyn av hela pensionssystemet.

De senaste dryga 20 årens arbetssätt med en pensionsgrupp som mest ägnat sig åt att försvara systemet – och för allmän pension brustit i bevakning, uppföljning och nödvändiga åtgärder – har lett till den situation vi har idag, fortsätter Anna Eriksson.

Anna Eriksson.

– Vi kan inte fortsätta så, systemets existens kan inte vara viktigare än människorna som ska leva på pensionerna. Förändring krävs, inkomstrelaterad allmän pension måste förstärkas och det måste därmed löna sig bättre att ha arbetat ihop sin pension.

Partierna i pensionsgruppen är förutom C också S, M, L och KD.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas