Vad gör att du hittar rätt webbsida när du surfar?
Nyheter | internet
Illustration: Colourbox

Vad gör att du hittar rätt webbsida när du surfar?

”Så funkar internet” är en ny kunskapssatsning från Internetstiftelsen. ”Alla behöver grundläggande kunskap om vad internet är, hur det fungerar och hur det styrs, för att kunna vara medvetna och kunniga internetanvändare och samhällsmedborgare", säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-10

Vad är det som gör att man hittar rätt webbsida när man surfar? Vem bestämmer över internet och de lagar som gäller på nätet?

Det är bland annat genom att svara på såna frågor som Internetstiftelsen vill stärka de vuxnas digitala kompetens om hur internet fungerar.

För oavsett vad man tycker om internet så finns det i de allra flesta svenskars liv. Många läser i sin telefon om produkter när de står i en butik och att lyssna på musik och se på film är vardag för många. Och så vidare.

Men hur fungerar internet egentligen?

Det är det Internetstiftelsen vill förklara och visa i artiklar och filmer i ”Så funkar internet”.

-Om vi vet mer hur det fungerar hjälper det oss att ta informerade beslut, ställa krav och delta i samhällsdebatter på lika villkor, förklarar Björn Appelgren.

Trots att internet funnits länge så finns det fortfarande många frågetecken kring hur internet ska styras. Och vem bestämmer egentligen över internet? Den komplexa frågan tas bland annat upp.

Andra frågor du också får svar på är: Går det att stänga av internet? Vilka lagar gäller på nätet? Hur fungerar internet som mänsklig rättighet? Hur hittar datorn rätt när man surfar? Prioriteras all datatrafik lika?

-Det här är intressant både för de som vill lära sig mer om hur internets adressystem fungerar och för alla som slitit sitt hår och undrat varför det inte går att strömma Netflix-serier på utlandssemestern, säger Björn Appelgren.

”Så funkar internet” är en del av satsningen Internetkunskap och finns i sin helhet på webbplatsen: www.internetkunskap.se

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas