SPF-vrede över Borgs budget: Pensionärerna finns inte för regeringen
Nyheter
Anders Borg (M)

SPF-vrede över Borgs budget: Pensionärerna finns inte för regeringen

Finansminister Anders Borgs (M) vårbudget presenterades 9 april. Budgeten innehåller inga förslag om sänkt skatt för pensionärer.

Publicerad 2014-04-09

SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson reagerar med stor besvikelse på finansministerns besked.

Det verkar som att pensionärer inte finns för regeringen, skriver SPF i ett pressmeddelande. Efter att pensionerna sänkts tre av de senaste fem åren på grund av att bromsen slagit till, har pensionärernas ekonomi halkat efter.

– Bara under 2014 beräknas ett pensionärshushåll ha 500 kronor mindre i plånboken varje månad, samtidigt som lönerna ökar. Dessutom betalar pensionärer högre skatt än löntagare på samma inkomst, vilket är oacceptabelt, säger Karl Erik Olsson.

– En förstärkning av ekonomin för landets äldre borde därför ha varit prioriterad av regeringen. Finansministern brukar ju använda vädermetaforer för att beskriva läget i ekonomin, vi från SPF kan då konstatera att det blir en fortsatt pinande snålblåst för pensionärerna även efter vårbudgeten.

Anders Borg har presenterat huvuddragen i vårpropositionen på DN Debatt. Vad som möjligen öppnar för senare vallöften till pensionärerna återfinns i slutet av artikeln:

”För att minska den ekonomiska utsattheten och värna sammanhållningen och ett samhälle som håller ihop avser regeringen att fortsätta genomföra åtgärder riktade till grupper med svag ekonomi eller större försörjningsbörda.”

Regeringen beskriver själv sin budget som satsningar för mer kunskap, ökad tillgänglighet och kompetens i vården och ett ytterligare förbättrat företagsklimat.

– I takt med att återhämtningen blir stabilare inleds en ny fas i finanspolitiken där de offentliga finanserna återgår till överskott. Alla satsningar kommer därför att finansieras krona för krona, skriver regeringen på sin hemsida.

Om man summerar vårbudgetens satsningar stannar summan på 5,04 miljarder. Mest går till skola och utbildning, knappt fyra miljarder. En halv miljard går till att förbättra tillgängligheten i cancervården och 200 miljoner satsas på utbildning av specialistsjuksköterskor och barnmorskor.

Pengarna hämtas hem med hjälp av skattehöjningar och avgiftshöjningar. Men eftersom intäkterna för staten då blir 7,13 miljarder finns alltså cirka två miljarder kvar att använda.

Här väljer regeringen att avvakta med besked. Enligt Dagens industri uppger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att svaret kommer ”under sommaren”.

En inte alltför djärv gissning är att händelseutvecklingen i Ukraina avgör om försvaret får hela pengen, eller om också de många och mycket viktiga pensionärsväljarna får vara med och dela.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas