Nyheter

Vård av förälder kvinnofälla?

Moderatkvinnornas förslag om att man ska kunna "vaffa" riskerar att bli en kvinnofälla, varnar Jens Petersen (S) i en debattartikel i SvD.

Publicerad 2012-04-25

Många vuxna barn tvingas med kort varsel ta semester eller kompledigt för att hjälpa sina gamla och sjuka föräldrar. För den som gång på gång måste vädja till arbetsgivarens goda vilja för att få ledigt skulle det nog vara skönt att ha rätt att ”vaffa”, att få ledigt med ersättning för vård av förälder.

Men skulle en sådan rättighet bara vara av godo? Moderatkvinnorna har lagt ett förslag på så kallat vaf-avdrag. Men i en debattartikeln i Svenska Dagbladet menar Jens Petersen, ordförande Socialdemokratiska Studentklubben i Stockholm, att förslaget riskerar att bli en kvinnofälla.

”Vaf-förslaget är en typisk kvinnofälla som undergräver arbetet för ett jämställt samhälle. Det riskerar leda till en ojämn fördelning av hem och omsorgsarbetet samt förstärka en könssegregerad arbetsmarknad. Risken är att vi förstärker normen om att kvinnor är det könet som ska sköta familjen och göra sysslorna i hemmet.”, skriver han.

I stället vill han se en bättre äldrevård med ökad grundbemanning, bättre utbildningsmöjligheter för personalen och högre lön.

Är Vård av förälder ett bra förslag?
Svara på Veteranens fråga i högerspalten.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Läs mer

Läs hela SvDs debattartikel här:

Att vaffa riskerar att bli en kvinnofälla

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas