Vårdchefer lät anhöriga vaccinera sig
Foto: Gettyimages
Nyheter | vaccinering

Vårdchefer lät anhöriga vaccinera sig

Vid olika tillfällen har chefer inom Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna låtit vaccinera sina anhöriga i strid mot reglerna. Nu ska händelserna utredas.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-27

Det är Eskilstuna kommun som skriver det i ett pressmeddelande.

Förra veckan avslöjades att en enhetschef på ett av vård- och omsorgsboendena låtit vaccinera sina anhöriga istället för att erbjuda ledig personal de oanvända doserna.

Vid en internkontroll upptäcktes att det även hänt vid ett annat vaccinationstillfälle och händelserna ska nu utredas.

– Det är ytterligare tre fall som kommit fram i granskningen, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun till SVT Sörmland.

”Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det som har hänt. Vaccindoserna ska gå till de prioriterade grupperna enligt Region Sörmlands vaccinationsplan. Blir det doser över vid ett tillfälle ska dessa doser erbjudas till vård- och omsorgspersonal eller andra prioriterade grupper”, skriver Eskilstuna kommun i sitt pressmeddelande.

”Kan skada allmänhetens förtroende”

Johan Lindström, förvaltningschef på Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna, uttalar sig också:

– Jag har förståelse för att det kan uppstå pressade situationer kopplat till vaccineringstillfällena. Det behöver gå fort och man vill inte att någon vaccindos ska gå till spillo. Det kan också ha getts en del motstridig information från regionen vid dessa tillfällen, säger Johan Lindström och fortsätter:

– Det är dock väldigt viktigt att man i dessa situationer inte agerar på ett sätt så att det kan uppfattas som att man skaffar sig fördelar på grund av den position man har. Det kan skada allmänhetens förtroende för vård- och omsorgsförvaltningen. Därför måste vi nu noga utreda vad som har hänt.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas