Vill slopa flyttskatten för seniorer
Foto: Colourbos
Nyheter | Bostäder

Vill slopa flyttskatten för seniorer

Pensionärer som flyttar till mindre bör slippa reavinstskatt, föreslår Faradj Koliev (S).

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-07

Genom att låta den som fyllt 64 år och som bott länge i samma bostad slippa reavinstskatten om hen flyttar till mindre, skulle rörligheten på bostadsmarknaden kunna uppmuntras, menar statsvetaren Faradj Koliev (S) som också kandiderar till riksdagen, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Reavinstskatten innebär en intäkt för staten, och det skulle bli kostsamt att slopa den helt. Men de som drabbas hårdast av den är ofta äldre personer som köpt sina hus för länge sedan, där det som ser ut som stora vinster i själva verket till stor del beror på inflationen, och för vilka även den nya bostaden kostar mycket pengar.

Omöjligt flytta till mindre

”På grund av prisökningen så har alltför många hushåll stora latenta skatteskulder som måste betalas vid försäljning, vilket gör det omöjligt för många att flytta till mindre boytor”, skriver Faradj Koliev.

”En effektiv åtgärd som samtidigt är politiskt genomförbar är att slopa reavinstskatten helt för personer över 64 år som köper eller hyr en bostad som är väsentligt mindre än den bostad de bott i.”

För den som bor i hyresrätt föreslår han att ett kontantbirag som täcker flyttkostnader skulle kunna uppmuntra folk till att flytta till mindre.

Här kan du läsa hela debattartikeln i Dagens Nyheter: 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-11-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas