Fritt fram för tjuvarna
Omvärld & ekonomi | Integritet
Bildmontage: Anna Sandberg

Fritt fram för tjuvarna

Med ett litet klick på datorn kan bedragare snabbt och enkelt få reda på var du bor, hur gammal du är och om du bor ensam. Brott mot äldre har blivit en lukrativ verksamhet för samvetslösa tjuvar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-09

Alltför ofta läser vi i tidningar om rån och bedrägerier mot äldre. Nyligen var det en våg i Skåne där äldre som bor ensligt utsattes för brutala rån och blev misshandlade i sina egna hem.

Försvarslösa

En kvinna, Chris Marschall, berättade i Sydsvenskan hur hon en dag upptäckte att hon hade flera missade samtal från polisen på sin telefon. Hennes 92-åriga demenssjuka mamma hade utsatts för misshandel och rån i sitt hem i Limhamn. Hon fick en hjärnblödning och flera frakturer och Chris tror inte att hennes mamma någonsin kommer att bli sitt forna jag igen. Samma kväll misshandlades ytterligare en kvinna i 90-årsåldern.
Att det finns så mycket tillgänglig information om oss privatpersoner på sidor som Hitta.se, Eniro och Mrkoll gör det lätt för tjuvarna att hitta sina offer.

Den typen av uppgifter bör försvinna

Barbro Westerholm (L), riksdagens äldsta ledamot, tycker det är förfärligt att det är så lätt att få tag i all information.
– I den gammaldags telefonkatalogen fanns ju inte uppgifter om ålder eller om man sammanbodde med någon eller inte. Jag tycker att den typen av information ska försvinna från de här sidorna. Vi gör det alldeles för lätt för kriminella och dessutom har uppgifterna ingen funktion att fylla, säger hon.

Grundlagsskydd

Men yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) gör det möjligt för en innehavare av en databas att få grundlagsskydd för databasen. Innehavaren har därmed ingen skyldighet att radera några personuppgifter.

Omfattar inte ålder

EUs dataskyddsförordning (GDPR), med regler kring hur man hanterar personuppgifter, började gälla i Sverige 2018. I den finns något som heter ”rätten att bli bortglömd” som ger rätt till radering av personuppgifter när de ”inte längre är nödvändiga för de ändamål för vilka de samlats in”. Men den omfattar inte uppgifter om ålder eller antal personer i hushållet.

Om du vill bli hemlig

Det går att ta bort sig på vissa söktjänster online.

Här är till exempel länken för att ta bort uppgifter hos Hitta.se (OBS: Kräver mobilt bank-id)

Du kan begära hemligt nummer eller spärra ditt nummer för nummerupplysning hos din teleoperatör.

Mindre seriösa sajter som MrKoll är dessvärre inte alltid villiga att ta bort uppgifter ens då privatpersoner begär det. Ett par seniorer som var i kontakt med MrKoll fick som svar att de tar bort uppgifter om någon har en ”pågående handläggning om skyddade personuppgifter”.

Skyddade personuppgifter (sekretessmarkering) kan du ansöka om hos Skatteverket ifall du är aktivt hotad eller utsatt för brott med uttalad hotbild. Att känna sig otrygg är inte skäl nog att få skyddade personuppgifter, inte heller att ha varit utsatt för bedrägeri eller liknande.

Om du vill ansöka om sekretessmarkering: Ring 010-5735500

Hos Näthatshjälpen kan du läsa fler tips om hur du tar bort din adress och telefonnummer från olika sidor.

Dölj faktaruta

Skulle stärka skyddet

Därför har Barbro Westerholm nu formulerat en fråga till justitieminister Morgan Johansson om han och regeringen kan tänka sig att den rätten vidgas till att också omfatta uppgifter om ålder och antal boende i hushållet.
– Det skulle i alla fall skydda våra äldre lite mer, tycker Barbro.

Svensk tolkning

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationella IT-brottscentrum, menar att Sverige sticker ut med att ha så mycket information tillgänglig för vem som helst.
– Det handlar om hur Sverige väljer att tolka offentlighetsprincipen, att information ska vara tillgänglig för alla. När det är så fruktansvärt enkelt att få fram information är risken större att många kriminella dras in i den här verksamheten.

Stora pengar

När bedrägerierna mot äldre var som allra värst, år 2018-19, omsatte kriminella runt 30 miljoner i månaden på den här typen av brottslighet. Polisen utlyste det till en »nationell särskild händelse«, såsom skjutningarna och sprängningarna blivit idag.

Inom polisen diskuterar man vilka åtgärder man skulle vilja ha gjorda omgående.
– Som att man ska behöva registrera sig även när man köper kontantkort till telefonen. Idag kan bedragarna bara byta ut korten vartefter, vilket gör det svårare för oss att spåra, säger utredningsledare Stefan Larsson.

För naiva

Han menar att vi har för lite säkerhetstänk i Sverige idag.
– Ligger det verkligen inom offentlighetsprincipen att kunna gå in och se vad grannarna tjänar? Vi är för naiva, antagligen för att vi varit förskonade från den här typen av verksamhet, fortsätter han.

Fel syfte

Martin Engman, samhällspolitisk chef på SPF Seniorerna, håller med:
– Offentlighetens syfte är att ge medborgare möjlighet att granska makten. Men nu ges öppenhet åt uppgifter som inte har med syftet att göra, utan trampar på den personliga integriteten och spär på seniorers utsatthet för brott.

Text: Ulrika Palmcrantz

P.S Ministerns svar till Barbro blev att han tar brottslighet mot äldre på största allvar, men att grundlagsändringar måste övervägas omsorgsfullt. Inga åtgärder kommer att vidtas i nuläget.

Läs chefredaktören Kristina Adolfssons krönika i ämnet:

Det ickeprivata privatlivet

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-09
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas