”Vi politiker får inte lova för mycket”
Valet 2018 | Ministermöte
Äldreministern Lena Hallengren besöker äldreboende i Waxholm Foto: Tomas Södergren

”Vi politiker får inte lova för mycket”

Under våren reste äldreminister Lena Hallengren (S) land och rike runt för att visa att äldrefrågorna är de viktigaste. Men vallöften och avgörande besked dröjer.

Jan Arleij
Publicerad 2018-08-01

Landets nya äldreminister är lite försenad till pensionärerna på Lägerbackens servicehus i Vaxholm norr om Stockholm. Men de har å andra sidan väntat en dryg månad. Egentligen var det företrädaren Åsa Regnér som skulle ha besökt den vackra skärgårdskommunen. Samma dag, den sjunde mars, meddelade hon dock sin avgång.

Tog över besöket

Men Lena Hallengren valde att ärva företrädarens schema på denna punkt, till glädje för socialnämndens ordförande, äldreomsorgschefen, hemtjänstgruppen och pensionärer i SPF Seniorerna och PRO som nu förväntansfullt väntar i foajén till Lägerbackens servicehus.
Så kommer hon. Dörren öppnas och Lena Hallengren kliver in med en sakkunnig medhjälpare från socialdepartementet vid sin sida.

Låter imponerad

Ansvariga ger nyckeltal om Vaxholm till ministern som svarar med följdfrågor. När seniorerna runt bordet så småningom får ordet tar man chansen. SPF Seniorerna och PRO berättar om den väntjänst äldre emellan som byggts upp, och som alla parter i Vaxholms kommun värdesätter högt. Lena Hallengren låter imponerad.
– Men vi är för få som är aktiva. Det är så synd att inte yngre pensionärer vill gå med, säger Birgitta Nyhlén, själv en bit över 80.

Bör vara obligatoriskt

Samtliga runt bordet vittnar om att det kommunala pensionärsrådet i Vaxholm fungerar utmärkt. Här kan seniorer och politiker överlägga i äldrefrågor.
– Men pensionärsråd finns inte överallt i Sverige. Det är illa. Det bör vara obligatoriskt för kommunerna att ha sådana, säger pensionärsföreträdarna unisont.
Lena Hallengren svarar med något som sällan hörs från politiker på lagstiftande, nationell nivå.
– Jag håller med er. Så länge det är svårt att locka äldre till riksdagslistorna har vi ett ansvar att se till att äldres perspektiv och inflytande kommer med på andra sätt.

Omyndigförklarade

Ingvar Anglevik, SPF Seniorernas sekreterare i Vaxholmsföreningen, säger att många fyrtiotalister har det gott ställt med goda möjligheter att påverka hur de ska bo, men att de äldsta som saknar sådana medel lätt kan hamna i en ovärdig situation.
– De får ju inte välja utan myndighetspersoner beviljar dem i bästa fall ett nytt boende. Jag anser att dessa äldre är omyndigförklarade och det är oacceptabelt.

Alliansens politik

Ingvar Anglevik och PRO-kollegan Lisbeth Hjalmarsson-Grunditz gör gemensam sak i skattefrågan.
– Det är på gränsen till skamligt att pensionärer ska betala högre skatt.
Lena Hallengren sätter snabbt ner foten. Här tänker hon inte ge vika.
– Jag tar gärna kritik, men inte för pensionärsskatten som alliansregeringen införde och som vi har tagit bort upp till och med 17 000 kronor och som kommer att försvinna helt 2020 med vår politik. Men då kan man inte införa nya jobbskatteavdrag.

Lena Hallengren – din nya äldreminister

  • Utnämndes den 8 mars till ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister.
  • Riksdagsledamot sedan 2006 för Socialdemokraterna i Kalmar län.
  • Fram till utnämningen ordförande i riksdagens utbildningsutskott.
  • 2010-2014 vice ordförande i socialutskottet.
  • Då också talesperson i socialpolitiska frågor, med ansvar för bland annat sjuk-vård, äldreomsorg och funktionshinderspolitik.
  • Biträdande utbildningsminister, med ansvar för förskola, ungdomsfrågor och vuxnas lärande 2002-2006.
  • Född 1973. Man och två barn. Bor i Kalmar.
Dölj faktaruta

”Bra att ni är otåliga”

Det känns som att valdebatten tuffar igång.
– Men det handlar om era prioriteringar! Ni kan höja skatt för löntagare så att det räcker till att få bort pensionärsskatten, replikerar Ingvar Anglevik.
Någon tycker att barnbidragen bör inkomstprövas. Lena Hallengren avvisar båda idéerna.
– Men det är bra att ni är otåliga. Och pensionärsskatten försvinner 2020, jag lovar.

Får se en månadsbudget

Trots att pensionsfrågan ligger på socialminister Annika Strandhälls bord tar Lena Hallengren bollen när Eva Westberg berättar hur arg hon blir när hon dagligen ser äldre kvinnor med svaga pensioner avstå från minsta lilla guldkant. Häromdagen en kvinna i matbutiken som inte hade råd med vindruvor.
Många nickar instämmande, och Lisbeth Hjalmarsson skjuter nu fram ett papper över bordet till Lena Hallengren. Det är månadsbudget för en vanlig pensionär, säger hon, och det är en kalkyl som inte går ihop.
– Vi vill ge dig detta medskick. Många äldre sitter i den här situationen.

Får inte lova för mycket

Lena Hallengren tar emot, säger att hon förstår. Men garantipensionen kan faktiskt inte höjas så mycket att den blir lika hög eller högre än inkomstpensionen. Det blir inte heller bra, resonerar hon.
– Det här är verkligen svårt och jag tillstår att jag känner en oro för att vi riskerar att få en populistisk debatt. Men vi politiker får faktiskt inte lova för mycket. Det skulle kunna leda till en situation som den i Grekland.

Viktigaste frågorna

Samstämda SPFare och PROare är väl förberedda. De hinner ge ännu några medskick till ministern innan tiden går ut. De vet att det är ett närmast unikt tillfälle som ges, att sitta öga mot öga med en minister och få ordet.
Åter ute i den friska skärgårdsbrisen verkar barn-, äldre- och jämställdhetsministern vara nöjd.
– Sådana här möten är också ett sätt för mig att visa att jag ser det som min uppgift att prioritera äldrefrågor som de viktigaste i min ministerportfölj, säger hon och hoppar in i den svarta ministerbilen som ska föra henne tillbaka till regeringskvarteren.

Text: Jan Arleij
Foto: Tomas Södergren

 

Jan Arleij
Publicerad 2018-08-01
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas