Robotar – framtidens hemtjänst?
Hushållsrobotar tar hand om äldre Foto: Korea Institute of Science and Technology
Vård & omsorg | Teknik

Robotar – framtidens hemtjänst?

Robothembiträden som städar och diskar kan bli verklighet inom en snar framtid.

Publicerad 2012-05-07

En hushållsrobot hjälper äldre att hålla bekontrollen över sina liv, säger Lena Borell, landets första professor i arbetsterapi vid Karolinska institutet i Stockholm. Hon anser att hushållsrobotar kan spela en viktig roll i framtiden så att äldre kan bo kvar hemma så länge som möjligt.
– En assisterande hushållsrobot skulle kunna vara en lösning. Det skulle ge möjlighet för de äldre att behålla kontrollen över sina liv. Att hjälpa människor att klara sig själva, att bo i sitt eget hem längre och att avlasta hemtjänsten, säger Lena Borell.

Om personalen i hemtjänsten bantas ytterligare ser hushållsrobotar ut att behövas. År 2050 är var tredje svensk äldre än 65 år och personer som är 80 år eller äldre väntas uppgå till närmare en miljon svenskar, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Hushållsrobotar kommer från Japan. Japanerna har världens högsta medelålder. Gruppen 65 år eller äldre, som
uppgick till 20 procent 2006, väntas stiga till 40 procent 2055. Då går det en pensionär på varje 2,5 invånare (barn inräknade) och antalet hundraåringar år 2055 uppskattas till en miljon av den totala befolkningsmängden på 100 miljoner människor.
Det betyder att omsorgspersonalen inte räcker till och att en stor grupp äldre sannolikt får klara sig helt på egen hand.

I Japan finns det till och med ett begrepp – roro kaigo – som översatt betyder »äldre som tar hand om andra äldre«.
Tänk er ett äldreboende där de boende är runt 100 år och personalen är omkring 80 år – det är roro kaigo!
Därför har Japan ett nationellt program för robotforskning i mångmiljardklassen. Många japanska storföretag som Honda, Sony, Fujitsu, Toyota, Hitachi och Panasonic driver prestigeladdade robotprojekt.

En i raden av japanska hushållsrobotar är den 1,5 meter höga Twendy-One, designad att samverka med människor.
Waseda University i Tokyo och över tjugo privata företag har samarbetat om roboten.
Den är klädd med mjukt silikonskinn, känner om den stöter emot ett hinder och överkroppen sitter på ett hjulförsett underrede. De mjuka fingrarna kan ta upp saker från golvet, men är starka nog att hjälpa en person att sätta sig upp i tv-soffan. Forskarna vid Saeda University uppger att Twendy-One till exempel kan torka golv, hjälpa en person ur sängen eller till och med servera frukost.

Ett annat exempel på japanska hushållsrobotar är snabbköpshjälparen Robovie II, utvecklad av ATR, Advanced
Telecommunications Research Institutet. Roboten plockar fram en i förväg e-postad inköpslista, följer kunden runt i affären, bär matvarorna, talar om på vilken hylla varan står och har koll på extrapriserna.

I framtiden kommer vi att se mycket mer av mobila hushållsrobotar. Särskilt sällskapsrobotar har en stor potential.
Allt fler äldre människor lever ensamma och de längtar efter sociala kontakter, även om familjemedlemmen »bara« är en robot. Men robotar är ingen renodlad framtidsvision. De hjälper oss människor redan nu. Världens första robotgräsklippare, Husqvarna Automower, kom 1995. År 2001 lanserade Electrolux som första företag en robotdammsugare, Trilobite, på världsmarknaden. Aktuell statistik pekar på att mer än fem miljoner robotar dammsuger golven världen runt i detta ögonblick.

Text: Håkan Bertmar
Foto: Korea Institute of Science and Technology

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas