Trevlig robot ska hjälpa äldre
Roboten Hobbit hjälper äldre hemma. Man kommunicerar med den genom att prata eller skriver på skärmen. Foto: Lunds Universitet
Hemma | Nyheter | Teknik

Trevlig robot ska hjälpa äldre

Roboten Hobbit lär sig umgås med seniorer på Lunds Tekniska Högskola, LTH. Forskarna tror att det snart finns en färdig robot för hemmabruk på marknaden.

Publicerad 2013-05-03

– Är man gammal och lite skröplig men tillräckligt frisk för att bo hemma, underlättar det att få hjälp med enkla sysslor som man inte kan be om hjälp om hela tiden. Man kan se roboten som ett komplement till hemtjänsten – ett stöd som alltid är villig att hjälpa till och som bidrar till ökad trygghetskänsla, säger Susanne Frennert, doktorand i rehabiliteringsteknik vid LTH.

Nästa år ska seniorer få testa Hobbit hemma hos sig själva. Och roboten ska vara glad och trevlig för att vinna acceptans.

– Till en början är flera skeptiska. Men ganska snart skiftar nästan alla attityd. De vill verkligen kommunicera med roboten och gör det som med en medmänniska, säger Susanne Frennert i ett pressmeddelande.

Hobbit, som roboten kallas, ska kunna lära sig känna igen saker som är viktiga för användaren, till exempel glasögonen och medicinen. Den ska kunna hjälpa till att plocka upp saker från golvet, hämta saker eller slå larm om det behövs.

Om fyra till sex är är det meningen att en färdig robot ska finnas på marknaden. Eftersom priset beräknas bli hela 100 000 kronor kan man anta att de flesta användare väljer att hyra sin robot i stället för att köpa den, även om priset är lågt jämfört med dagens robotar med griparmsteknik, som kostar närmare en miljon.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas