Robot flyttar in i äldres hem
Ella får hjälp - och sällskap - av roboten Hobbit Foto: Lunds Unisversitet
Nyheter | Omsorg | Teknik

Robot flyttar in i äldres hem

Ett EU-projekt med syftet att äldre människor ska kunna bo kvar i sina hem längre än idag kan innebära att robotar snart börjar flytta in till ensamma äldre.

Publicerad 2015-06-01

Så var det då dags. Sedan en månad pågår ett samboförsök mellan 89-åriga Ella Lundström och roboten Hobbit, presenterad tidigare här på veteranen.se. Bakom experimentet står bland andra Lunds universitet.

Eftersom befolkningen ökar och människor lever längre behöver vi också hitta nya sätt att ta hand om den åldrande populationen på och robotar kan vara en av lösningarna, menar företrädare för högskolan.

Ella Lundström i Helsingborg är den första person i Sverige som får uppleva hur det är att ha en teknologisk sambo.

– Jag är överraskad av roboten och allt den kan göra. Den är ett inspirerande hjälpmedel som stimulerar mig till aktivitet, säger Ella Lundström.

Den sociala roboten ska fungera som stöd, sällskap och kommunikationshjälpmedel med en larmfunktion, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande.

– Robotar kan i framtiden vara ett komplement till annan hemvård så att den äldre kan fortsätta bo hemma och känna sig trygg och självständig, säger doktoranden Susanne Frennert.

Hon kommer under de närmaste månaderna att studera Hobbit i ett tiotal olika testhem. Inför varje flytt anpassas roboten för det nya hemmet.

Den lär sig hitta hos den boende genom att husets planlösning programmeras in och den får lära sig utseendet på de vanligaste föremålen hos den äldre.

Roboten kan sedan hjälpa till med praktiska saker som att hämta tabletter eller en kopp kaffe, leta upp glasögon eller plocka upp nycklar från golvet. Den gör också en patrulleringsrunda med jämna mellanrum och larmar om den boende skulle ligga på golvet eller om något annat avviker från de vanliga rutinerna.

Lunds universitet poängterar i sin presentation av roboten inte ska ersätta mänsklig kontakt.

– Den är ett komplement till stöd från andra människor och förhoppningsvis kan man se nyttan med tekniken istället för att uppleva den som ett hot mot annan hjälp, säger Susanne Frennert.

Ella Lundström skulle inte tycka om ifall roboten blev allt för människolik:

– Den är så positiv och känns som ett riktigt sällskap. Men jag skulle inte vara nöjd om den hade känslor eller ville styra och ställa. Den skulle bli krävande som en hund eller katt, säger hon.

Under sommaren fortsätter studierna av Hobbit i nya hem och de äldres olika erfarenheter av samboskapet kommer hjälpa till att forma framtidens robot.

– Det finns stora möjligheter med robotar men vi behöver forska ännu mer om hur de ska utformas för att förverkliga äldre människors önskningar och behov, säger Susanne Frennert.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Bakom roboten

Hobbit är utvecklad i ett treårigt EU-projekt mellan en rad aktörer:

  • Lunds Tekniska Högskola (Institutionen för designvetenskaper)
  • Technische Universität Wien
  • ett forskningsinstitut på Kreta
  • en äldreorganisation i Wien
  • företagen Hella och MetraLabs
Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas