Redaktionen | chefredaktören

Kroppen – inte knoppen

Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-03-06

Det är kroppen. Lite stelare. Mindre studs i sig. Att hoppa ner från halvhöga kanter gör jag inte längre utan sätter mig på rumpan och glider ner. Att snabbt sträcka sig efter något på en hög hylla kan ge efterverkningar. Sträckt muskel, ont i ryggen. Trots qigong, yoga, styrketräning och cykling.
Min stelhet och kroppsliga ostudsighet är nu verkligen inget att orda om. Innan min pappa gick bort var minsta gupp – bokstavligen – i hans väg en fara. Han föll raklång. Som en 1.89 m lång pinne. Och han slog sig.

Jag har börjar bli allt mer medveten om, och orolig, när jag ser hur yngre personer rundar för snabbt, småknuffar och slänger med ryggsäckar. För vissa de möter kan det krävas ytterst lite för ett fall. Med stora konsekvenser.

Vi har testat Äldredräkten (läs reportaget här) som kan ge en liten insikt i vad stelheten innebär. Som har använts av arkitekter och ibland av äldreomsorgspersonal. Den borde finnas i varje kommun. Lånas ut till skolor, shoppingcenter, busschaufförer, ja, alla. Så att alla förstår att det inte är knoppen som har stelnat. Det är kroppen. Och med lite mer förståelse för vad det innebär skulle vi kunna undvika så många onödiga fall och kostnader.

Börsen: Hoppsan, nu störtdök Handelsbanken. Trots en bra rapport. Vad kul! Då passar jag på att köpa. Seniorens webbkurs Aktiekunskap för försiktiga och vår pedagogiska kursledare Christina Engelen har väckt ett nytt samhällsintresse – och inte bara snöd vinning. Det är inte försent att anmäla sig till christina.engelen@gmail.com även om första lektionen redan varit. Den får du då som länk och kan titta ikapp på. Läs mer på senioren.se/kurser.

E-tidning: Fler och fler läser Senioren som e-tidning. I e-tidningen kan du bland annat göra texten på sidorna större och träna med Sofia live. Vill du ha e-tidning skicka ett mejl till info@spfseniorerna.se, skriv e-tidning i ämnesraden.

Koltrasten: Sveriges mest omtyckta fågel. År efter år. Det finns en anledning till det. Sången signalerar vår, ljus och lättnad. Välkommen.

Örongodis: Lyssna på bandet Dina ögon och deras fina låt Mormor. Lågmäld soul om tyst klokskap.

Dölj faktaruta
Kristina Adolfsson
Publicerad 2023-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas