Ett hus på hjul
Foto: Lena Koller
Reportage | Husbil

Ett hus på hjul

Intresset för husbilar har ökat stort i Sverige de senaste åren. Friheten är det som lockar mest. Att bara kunna åka iväg och stanna var man vill.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-06-12

Leif och Ingegärd Thornström har haft husbil i sju år. Under den tiden har de hunnit se många platser och träffat mängder av nya människor.
– Vi hade aldrig ens haft husvagn innan, det närmaste vi kommit var en sån där campingbil där man fäller upp ett tält från taket. Men så helt plötsligt fick vi för oss att vi skulle prova på husbil. Det var friheten som lockade, att kunna åka vart man vill och stanna där man tycker att det ser fint ut, säger Leif.

300 mil

Under sommaren har de varit runt på lite olika platser i Sverige, totalt har de kört cirka 300 mil. Bland annat var de på Öland dit deras dotter också följde med. Nu ska de snart ge sig iväg på en tur ner mot Spanien. Bara Leif, Ingegärd och så katten förstås.

Vi brukar hålla oss i Sverige under sommaren

Kan stanna var man vill

– Vi brukar hålla oss i Sverige under sommaren och sen ge oss ner på kontinenten när det börjar bli höst. Det är lugnare på vägarna då.
Minst fem veckor ska de vara borta, mer precist än så behöver de inte bestämma. Det beror sig på hur det blir, hur trevligt de får det. Ibland vill man stanna lite längre än man tänkt från början, ibland vill man istället hem lite tidigare.
Precis lika viktigt som att man kan stanna var man vill är själva resan.

Får tips av andra

– Det är alltid så mycket upplevelser med miljöer och människor. Ibland träffar man någon annan husbilsmänniska som tipsar om bra platser att åka till, det är väldigt kul, säger Leif.
Han kör och Ingegärd brukar fixa med maten.
– Det blir bäst så, konstaterar han. Inte minst för matens skull.

Det är mycket pengar men vi har ju roligt med den.

Inne på tredje bilen

Att de båda tycker att det är väldigt roligt att vara ute med husbilen är förstås en förutsättning för att det ska fungera. Hade bara den ena tyckt om det hade bilen med säkerhet sålts för länge sedan. Istället är de nu inne på sin tredje husbil.
– Man kommer ju på saker med bilen man skulle vilja ha ju mer man använder den, så vi har väl bytt upp oss helt enkelt. Den vi har nu är från 2016. De kostar ju en del förstås. Den här gav vi 700 000 för och det är klart att det är mycket pengar. Men vi har ju roligt med den och vi är båda pensionärer så det gäller ju att passa på nu så länge vi orkar.

Är försiktiga

De brukar mest stå på speciella ställplatser för husbilar eller campingplatser. Att bara ställa sig på en parkering, en mack eller ute i naturen är inget de brukar göra.
– Nej, det känns lite tryggare att stå i närheten av andra. Man vill ju gärna minimera riskerna med att råka ut för något obehagligt. En del är lite oförsiktiga och lägger mobil, plånbok och gps framme vid vindrutan. Det är nästan som att be om problem.

Gillar årstider

Leif och Ingegärd brukar inleda säsongen någon gång i mars med att åka en sväng någonstans i Sverige. De bor själva i Skåne, nära Höör, och det längsta norrut de varit är Piteå. Totalt är de ute runt tio-elva veckor per år.
– Ett tag var vi inne på att övervintra i Spanien. Det finns flera som gör det med husbilen. Men både jag och Ingegärd gillar det här med skiftningar i vädret och årstider, jag tror inte det är något för oss faktiskt. Vi har ju hus och trädgård här hemma också som vi vill hinna sköta om lite.

Kör så länge de orkar

Omväxling förnöjer. Får man chansen att åka ut och utforska världen är det härligt att komma hem sen och njuta av lugnet hemma.
– Vi kör väl så länge jag orkar köra helt enkelt. Man vet ju ingenting om hur länge det kan bli. Men jag hör ju om flera i husbilsklubben som fyllt 80 och fortfarande är ute och kör.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Lena Koller

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-06-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas