Investera med vännerna
Citte Carlsson och Marianne Franzén i aktieklubben Guldtackorna granskar börsindex. Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Ekonomi & juridik | Ekonomi

Investera med vännerna

Aktieintresset är stort i Sverige. Istället för bokcirkel kan man starta en aktieklubb tillsammans. Man lär sig om aktier och får kanske även en ekonomisk vinst på köpet.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-23
Eva-Christine Öhman. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

För Eva-Christine Öhman är det andra gången gillt. Hon är redan med i en aktieklubb sedan tidigare som varit igång i snart tjugofem år. Pronobis heter den, vilket betyder ”för oss” på latin.
– Det var flera i min bekantskapskrets som hörde talas om Pronobis och hur trevligt vi hade i den. De ville så gärna att vi skulle starta en ny där de fick vara med. Så fick det bli, berättar Eva-Christine.

Fullt av idéer

Så föddes även Guldtackorna som varit igång i ett år nu. Entusiasmen är på topp. De träffas en gång varannan månad ungefär och det brukar finnas fullt av idéer om vilka aktier man eventuellt bör sälja och vilka man bör köpa.
Många har läst tidningar, lyssnat runt och kommer med förslag på vad de tycker man ska köpa. När Eva-Christine var med och drog igång Pronobis på 90-talet var det en drive i samhället just då att man skulle få framför allt kvinnor mer intresserade av aktier.
– Det var min chef som peppade oss och tyckte att vi skulle starta en aktieklubb. Vi var sju kvinnor från början, inga killar fick vara med.

Blev roligare

Ganska snart märkte Eva-Christine hur mycket roligare det blev när man lärde sig lite om aktier. Plötsligt var näringslivsdelen i dagstidningen inte bara något man slängde i pappersinsamlingen.
Att ha en aktieklubb tillsammans med några kompisar fyller ungefär samma funktion som en bokcirkel, tror Eva-Christine.
– Man ska inte starta en aktieklubb och tro att man ska tjäna en massa pengar och göra snabba klipp. Vi satsar inte så stora summor. I början la vi en tusenlapp var och sedan har det varit tvåhundra kronor i månaden.

 Ett kriterium är att de måste finnas på Aktieinvests lista annars blir det för krångligt.

Inte svårt

Margareta Andersson är kassör i Guldtackorna. Hon har tidigare jobbat på bank men det är absolut inget man måste ha gjort för att klara av uppgiften.
– Det är väldigt kul, man lär sig saker hela tiden och det är inte det minsta svårt. Vi använder oss av Aktieinvest, som är en nätmäklare. Det blir så mycket enklare än att göra det på egen hand. De har allting förberett, man får hem ett startpaket att gå igenom. Det är egentligen bara att följa instruktionerna så löser det sig. Det är väldigt självinstruerande.

Summa varje månad

Guldtackorna har startat ett gemensamt konto där alla sju medlemmar sätter in 200 kronor varje månad.
– För att jag ska se vilka som betalat in har vi olika ören på slutet, då kan jag lätt pricka av och se att alla kommit ihåg att betala, säger Margareta.
Det är hon som är kontaktperson för Aktieinvest men alla har egen inloggning och kan lätt gå in och följa utvecklingen.

Alla får föreslå

Aktieklubbsträffarna är alltid hemma hos någon och över en middag. Först blir det förstås en massa prat om annat, det finns alltid mycket att avhandla när man inte setts på ett tag.
När det så blir dags för aktieprat får de som vill komma med förslag på vad de tycker att klubben ska investera i samt motivera varför. Är det många förslag brukar de enas om tre olika aktier. Detta för att det inte ska bli för många poster och för pluttiga summor att köpa för.

– Ett kriterium är att de måste finnas på Aktieinvests lista annars blir det för krångligt, säger Margareta.

Medvetna om riskerna

Ingen av dem drömmer om snabba klipp och alla är medvetna om att man kan förlora pengar. Men eftersom de inte satsar så mycket blir det aldrig någon kris och panik. Det är inget som står och faller med investeringarna.
– Jag äger just nu en sjundedel av 27 000 kronor, säger Margareta.

Lönsamt på sikt

På sikt har det ändå visat sig att det lönar sig att spara i aktier. Pronobis, den första och äldsta gruppen Eva-Christine är med i, har hunnit spara på sig ett litet kapital.
– Vi har sålt av ett par gånger för att det inte ska bli för stora summor. Och så har vi gått ut och ätit på restaurang och låtit Pronobis betala, det är också en skön känsla.

Bra med instruktioner

När åren går, som det gjort för Pronobis, händer det att det sker förändringar. Som att någon vill hoppa av.
– Det har hänt vid ett par tillfällen. Det kan man lösa på lite olika sätt och det är också sådant som står i stadgarna man får från Aktieinvest. Första gången löste vi det på så sätt att en annan person som gärna ville in i klubben helt enkelt fick ta över platsen och köpa ut den som ville lämna. Men andra gången det hände hade det samlats på mer pengar. Då beslutade vi oss för att sälja av allting, dela upp vinsten och börja om från början.
Så länge man inte ska gå in och ändra något i aktieportföljen löper allt på per automatik. När man vill sälja av och köpa nytt går Margareta in och ordnar med det på Aktieinvests sida.
– Det tar inte alls lång stund och är inte krångligt. Det är bara att följa instruktionerna, säger Margareta.

Ska kännas rätt

När de ska bestämma vilka företag de ska satsa på går de allra mest på känsla och i andra hand på sådant de läst sig till.
– När vi startade första gruppen i början av 90-talet satt vi och tänkte: ”vad tror vi på?” Datorer trodde vi på, så vi köpte några Ericsson-aktier. Läkemedel trodde vi också på, så det blev Astra. Det viktiga är att man är överens om vad man ska köpa. Vi vill även att det ska kännas etiskt rätt, så vi köper ingenting som har med vapen att göra, inte heller tobak eller spelbolag, säger Eva-Christine.

Guldtackornas bästa tips

  • Gå på lust!
  • Tro inte att ni ska göra snabba klipp.
  • Se till att komma överens, så att ingen känner sig överkörd.
  • Diskutera er fram till vad ni vill köpa. Alla som har förslag på vilka aktier man vill köpa får motivera dem.
  • Ta del av informationen som finns på Aktieinvests hemsida.
  • En av er ska vara kontaktperson. Det blir också den personen som kan gå in och justera när ni vill köpa eller sälja av.
  • Fundera i förväg på hur ni vill lösa det om någon vill gå ur eller någon ny vill komma in.
Dölj faktaruta

Vi vill ses, ha lite trevligt och prata aktier.

Vill resa ihop

Det är viktigt att ingen känner sig överkörd. Det har aldrig hänt i Pronobis historia, inte heller bland Guldtackorna.
– Nej, vi har aldrig blivit osams. Men så är det också väldigt prestigelöst. Vi vill ses, ha lite trevligt och prata aktier. Extra roligt är det förstås när det går upp. Det blir roligare att läsa och hänga med i ekonominyheterna när man håller på med det här, säger Eva-Christine.
– Vårt mål i Guldtackorna är att vi så småningom ska kunna åka på en resa ihop. Men vi är inte riktigt där än, säger Margareta.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas