Kuba – upplev livet på Karibiens största ö
Resereportage | RESA
Foto Lena Birgersson

Kuba – upplev livet på Karibiens största ö

Kuba är resmålet för alla som vill drömma sig tillbaka till 50-talet: de gamla husen, bilarna och det småskaliga jordbruket. Men här finns så mycket mer – vidsträckta stränder, de vänliga människorna, musiken och dansen.

Publicerad 2015-01-05

Kuba, ja man borde resa dit innan Fidel Castro dör. Har du hört andra säga så? Kanske har du sagt det själv. Gör slag i saken, låt det bli av. Vi ger förslag på vad du kan hinna med under en tvåveckorsresa till Karibiens största ö.
Det är nu mer än ett halvt sekel sedan revolutionen ägde rum och Fidel Castro och Che Guevara drev bort president Batista. Den snart 90-årige Fidel har lämnat över styret till sin yngre bror Raoul och landet öppnas upp alltmer. Fler och fler kubaner tillåts hyra ut rum och kan öppna restauranger för turister.

Glöm internet
Det är lättare än du tror att resa på egen hand. Och det finns så mycket att uppleva. Vackra stränder, spännande arkitektur, lantliga idyller, fantastisk musik och dans. Kubanerna är vänliga och ostressade. Du ser inga hemlösa, inga gatubarn och inga tiggare.
Men du rör dig i en enpartistat där censuren är sträng och oliktänkande hamnar i fängelse. Och fortfarande råder USAs blockad mot landet och varubristen är påtaglig. Internet är bäst att glömma, det är både segt och dyrt.

Små privata restauranger
Passa på att bo hemma hos en kubansk familj. Alla som skaffar licens får hyra ut två rum. Här får du chansen att på nära håll uppleva hur kubanerna lever, samtidigt som du bidrar till hushållsbudgeten. Många casa-uthyrare erbjuder också mat, det är värt att prova. 150 kr för ett dubbelrum är ett vanligt pris, 60 kr för en middag.
Paladares är de små privata restaurangerna med upp till tolv sittplatser som kubaner numer kan starta. Oftast är maten här godare och servicen bättre än på de statligt ägda restaurangerna. Men bristen på bra råvaror gör sig ofta påmind, du kan inte alltid räkna med toppkvalitet.

Tobak torkas i lador
Cigarren är en ofrånkomlig del av Kubas kultur och historia. I Havannas turistkvarter poserar frodiga kubanskor i färgglada kläder med cigarr i mungipan. Un peso – un foto! Och strax intill kan du bli förevigad tillsammans med en Fidel Castro-look alike. Också han blossande på en cigarr. Cigarrproduktionen är viktig för Kuba och det finns en stolthet förknippad med den hantverksmässiga tillverkningen.
I Viñalestrakten kan du besöka både tobaksodlingar och små cigarrfabriker. Det är intressant att se en torcedor, en mästerrullare, tillverka cigarrer från ax till limpa. Här kan du också se hur tobaken skördas och torkas i stora torklador. I Havanna finns flera berömda fabriker, väl värda ett besök.

Havanna ett måste
Havanna är inte lik någon annan stad. Anblicken av de fallfärdiga husen med flagnande färg och balkonger som hänger på trekvart är både sorglig och skrämmande. På många håll rustas husen upp, men restaureringsbehovet är oändligt.
De gamla amerikanska 50-talsbilarna är verkliga färgklickar och de finns i mängder och många har officiell taxistatus.
Havanna är ett måste, men på två-tre dagar får du en bra överblick över stan och hinner besöka de flesta intressanta sevärdheterna. De lite större hotellen har en servicedesk som hjälper till att boka konserter, utflykter och shower. Hoppa gärna på en busstur runt staden eller ta en Cocotaxi, en tresitsig skoter. Havanna är en storstad och på sina håll är trafiken intensiv och tröttande.

Sex nyanser av Kuba

1 Havannas hjärta

Habana Vieja är Havannas historiska hjärta. Numer finns det på Unescos kulturarvslista och rustas sakta, men säkert upp. Gatorna kring Plaza de la Catedral och Plaza de Armas kan du uppleva till fots.
Besök också La Bodeguita del Medio, en legendarisk restaurang där Hemingway var stamgäst. La Floridita är en annan bar som Papa besökte. I närheten ligger Revolutionsmuseet, som inretts i president Batistas palats. Utställningen är inte särskilt pedagogisk, men här finns mycket atmosfär. Även kulhål från ett mordförsök på presidenten.

2 Legendariskt hotell

Hotel National är det legendariska hotellet där både Winston Churchill, Marlon Brando, Rita Hayworth och många andra storheter bott. Det är en riktig juvel i art decó-stil med mer än 500 rum och faktiskt, överkomliga priser. Ta en drink och lyssna på musiken i den vackra utomhusbaren. I närheten ligger La Zorra y el Cuerva, Havannas bästa jazzklubb, öppen alla dagar.

3 Hemingways hem

Ernest Hemingway förälskade sig i Kuba på 30-talet och flyttade hit, först till Hotell Ambos Mundos i Havanna och därefter till den vackra villan Finca La Vigía, ett par mil sydost om Havanna.
Ta taxi hit, bestäm priset i förväg och låt taxin vänta. Här bodde Hemingway till och från under 20 år. Besökare tillåts inte i huset, men alla rum kan beskådas genom öppna dörrar och fönster.
Allt är i samma perfekta ordning som när Hemingway lämnade huset i början av 60-talet. Det var här han tog emot sitt Nobelpris vid en särskild ceremoni, Papa ville inte resa till Stockholm.
I trädgården finns hans hund- och kattkyrkogård, fiskebåten Pilar och swimmingpoolen där Ava Gardner lär ha badat naken. Ta också en titt in i hans skrivarverkstad högst upp i författartornet som han lät uppföra i trädgården.

4 Bedårande Trinidad

Trinidad är en bedårande liten stad där man gärna blir kvar några dagar. Unesco har utsett den till världsarvsstad och många av husen från kolonialtiden lyser nu åter i vackra pastellfärger. Ta in på ett familjecasa och strosa sedan runt på de kullerstensbelagda gatorna (vricka inte fötterna bara!).
Här finns flera museer, vackra hus och mycket härlig dans och musik. På kvällarna samlas man gärna vid Casa de la Musiqa för att lyssna på musik och dansa. Casa de la Trova i närheten har också bra musik.
Sol och bad kan du uppleva ute vid kusten, Playa Ancón, ett par mil bort. Dit tar du taxi eller spänstar iväg på hyrcykel. Härifrån utgår också trevliga båt- och snorklingutflykter.

5 Dansa i Viñales

Viñalesdalen med sina tobaksfält, sin röda jord och karaktäristiska toppiga kalkstenformationer ligger bara fyra timmars bussresa från Havanna. Stressen är obefinlig, snarare påminns man om livet på landet i Sverige för åtskilliga decennier sedan. Här finns bara enstaka traktorer, bönderna använder fortfarande oxar att dra plogen.
På kvällarna samlas turister och lokalbefolkningen på baren Patio del Decimista, mitt på huvudgatan. Dansanta män från trakten bjuder flitigt upp alla danssugna damer och erbjuder därmed intressanta stilstudier av olika salsavarianter.
Landskapet är platt och vägarna cykelvänliga. Så hyr gärna cykel, ta en tripp ut till grottan Cueva del Indio och åk motorbåt på den 400 meter långa undervattensfloden. Från Viñales utgår också flera guidade utflykter.

6 Stressa av i Varadero

Det är troligt att du hamnar i Varadero om du väljer en charterresa till Kuba. Den två mil långa halvön ligger några mil öster om Havanna. Med buss tar det tre timmar hit. Sandstranden, lika lång som ön, är en av Kubas bästa och all-inclusivehotellen ligger tätt.
Livet här är sannerligen avstressat och du aktiverar dig så mycket du har lust. Tennis, golf, dykutflykter eller bara lata dagar på stranden. Men ett klokt val är att hoppa av det trygga, men enformiga all inclusive-livet och ge dig ut på egen hand för att se delar av övriga Kuba, åtminstone några dagar.

Text och foto Lena Birgersson

Seniorguide Kuba

Seniorguide kuba
Kuba: Drygt 11 miljoner invånare, varav 2,3 miljoner i Havanna
Resa dit: Charter är enklast, och oftast billigast, om du stannar högst ett par veckor. Annars reguljärflyg. Visum krävs.
Prisläge: Ungefär halva kostnaden jämfört med Sverige, boende i familj är ännu billigare.
Bästa tiden: November– april. Sommaren är mycket varm och på hösten finns risk för cykloner.

Passar för: Alla åldrar. Både par och mindre grupper. Alla med intresse av till exempel arkitektur, musik, dans, dykning och naturupplevelser.
Språk: Ju mer spanska du kan, desto bättre, men även ”Mallorca-spanska” fungerar.
Missa inte: Havanna. Dans och musik på klubbar och barer. Bo ”casa” hos en familj.
Seniorvänligt: Taxi av olika slag finns överallt, både bil, cykel och hästkärra. Gör upp om priset i förväg. Se upp med stenläggningen på gatorna som ofta är mycket ojämn.

Resa på egen hand: Mellan städerna och de mest populära turistmålen åker du buss med Viazuls bekväma långfärdsbussar. Köp biljetten på busstationen dagen före avresan och har du inte bokat rum, oroa dig inte, det finns alltid rumsuthyrare på plats när bussen anländer. Titta på rummet, är du nöjd, slå till och ofta kan rumsuthyraren boka åt dig på nästa ställe.

Valuta: Kuba har dubbla valutor, CUP och CUC. Turister använder uteslutande CUC, som just nu är värd 24 gånger mer. Kolla alltid att du får växel tillbaka i rätt valuta. Ta med euro, växla på flygplatsen. ATM-automater för uttag med kort finns på alla turistorter.

Varning för: Kriminaliteten är låg, men håll ändå koll på kameror etc. Åk inte svarttaxi, ta inte emot hjälp av ”guider” eller cigarrförsäljare på stan. Undvik internet det är både segt och dyrt. Ta med toapapper, det är ofta slut.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas