Ska det löna sig att bryta mot lagen?
Biståndsbeslut fördröjs Foto Colourbox
Val 2014

Ska det löna sig att bryta mot lagen?

Individuella bedömningar är särskilt viktiga för gamla och multisjuka. Men kommuner sätter i system att fördröja biståndsbeslut, eftersom de då inte kan överklagas.

Publicerad 2014-08-07

Nyckeln i att lyckas med vård och omsorg om äldre är att se den enskilda människan. Det säger Yngve Gustafson, geriatrikprofessor vid Umeå universitet.

– Jag var med i arbetet med att försöka skriva nationella riktlinjer för vården av multisjuka äldre, men vi kom fram till att det inte gick! Varje enskild individs behov är alltför komplexa. Vi måste inse att varje individ måste få sin egen, kvalificerade bedömning.

 

Det ges inte tillräckligt med individuella bedömningar idag, menar han. I stället lönar det sig för kommunerna att bryta mot lagen på de äldres bekostnad.

– Exempelvis tillåts kommuner upprörande nog att sätta i system att dra ut på att ge människor biståndsbeslut eftersom de då heller inte kan överklagas. Egentligen borde det utkrävas skadestånd på miljonbelopp till den drabbade äldre människan!

Intervju: Jan Arleij

Läs hela artikeln: Lägg ner landstingen

(från Veteranen nr 9, 2013)

Lägg ner landstingen

Artikeln är hämtad från ett längre samtal mellan Yngve Gustavsson, Jane Lindell Ljunggren och Gösta Bucht. Samtalet var med i Veteranen nr 9 2013 under rubriken Lägg ner landstingen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas