Sätter press på ministern
Valet 2018 | valet 2018
Eva Eriksson och förre bostadsministern Peter Eriksson (MP). Foto Peter sikström

Sätter press på ministern

SPF Seniorerna satsar särskilt på bostadsfrågan under valåret. Förbundsordförande Eva Eriksson har träffat bostadsministern.

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-16

Förbundsordförande Eva Eriksson satte tonen när bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) gästade regeringens pensionärskommitté (RPK) i februari.
– Jag tog upp ett antal frågor som vi ser som mycket viktiga att regeringen tar ett större ansvar för.

Drabbas av höjd hyra

Hon pekade exempelvis på att många seniorer med låg pension pressas hårt av hyreshöjningar efter renoveringar.
– Med fler äldre som ska bo kvar hemma ökar trycket och behovet av anpassningar och förbättrad tillgänglighet. Hur seniorer då ska skyddas från hyreshöjningar är olöst och något vi måste bevaka noga, säger Eva Eriksson.

Hissbidrag

Peter Eriksson framhöll att regeringen förbereder förslag om att införa ett hissbidrag till kommunerna, något som SPF Seniorerna länge har krävt. Exakt hur omfattande bidraget kan bli återstår att se i en eventuell kommande proposition.
– Det är helt nödvändigt att vi snarast får fram ett hissbidrag. Men kostnaderna kan inte läggas på hyrorna, understryker förbundsordförande Eva Eriksson.

Bostäder viktigaste valfrågan

Seniorpanelen:
Lagen säger att man har rätt till boende. Den säger också att kommunerna ansvarar för att det ska finnas bostäder. Kommunpolitikerna är skyldiga att leverera, och det tänker SPF Seniorerna utnyttja i valrörelsen.
I organisationens valprogram prioriteras tre krav på politikerna i kommun och landsting:
Öka bostadsbyggandet, och bygg tillgängligt från början och vid renoveringar.
Inventera tillgängligheten i flerbostadshus och bostadsområden.
Intensifiera arbetet med att undanröja enkelt avhjälpta hinder i bostadsområden och kollektivtrafiklägen.
Tryggt boende är parollen. ”Bo kvar ska vara en rättighet – flytta en möjlighet”, skriver SPF Seniorerna i valprogrammet.

”Med åren blir det allt viktigare att bo bra – det fordrar bostäder som man kan åldras i. En grundförutsättning är att det finns bra bostäder för seniorer och att man dessutom har råd med dessa. Ingen ska tvingas bo kvar i ett boende som inte passar för att det saknas alternativ – eller för att alternativen är för dyra.”
De partier som visar sig vara lyhörda för SPF Seniorernas krav kan komma att göra väljarvinster på valdagen. I SPF Seniorernas opinionsundersökning »Seniorpanelen« med fler än 2 300 tillfrågade medlemmar, rankas nämligen bostadsfrågan som den allra viktigaste att få upp i valrörelsen.
Enligt samma undersökning säger sig nästan hälften av seniorerna, 48 procent, vara redo att rösta på ett parti som lyfter äldrefrågor på ett bra sätt.

Text: Jan Arleij

Dölj faktaruta

Inga förslag om flyttskatt

En islossning på bostadsmarknaden till gagn för äldre förutsätter enligt SPF Seniorerna att flyttskatter sänks eller tas bort. Eva Eriksson framhöll detta, men bostadsministern svarade att några sådana förslag inte finns.
Likaså måste bostadstillägget för pensionärer (BTP) höjas kraftigt om seniorer ska ha råd att efterfråga nyrenoverade och nybyggda lägenheter, poängterade Eva Eriksson.

Möjligt stöd

Ytterligare en fråga som SPF Seniorerna driver hårt är att så kallade byggemenskaper ska stöttas. När seniorer går ihop och planerar för ett framtida bekvämt boende måste detta uppmuntras och stödjas, menar SPF Seniorerna.
Startbidrag behövs, men också statliga garantier som kan göra bankerna mer benägna att ge nödvändiga lån. I en riksdagsdebatt nyligen öppnade Peter Eriksson för att det kan bli så.
– Det är väldigt aktuellt och bereds just nu i regeringen, sa Peter Eriksson som konstaterade att ”vi kommer att behöva bygga många äldrebostäder de närmaste åren.”

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-16
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2018. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas