Fattigpensionärerna har inte pengar till mediciner och läkarbesök
Åsikter
Foto:Colourbox

Fattigpensionärerna har inte pengar till mediciner och läkarbesök

Låt de med grundpensionen få fri läkarvård, fria mediciner och fria resor tycker insändarskribenten.

Publicerad 2013-10-01

Under mitt arbete med Morganprojekt upptäckte jag en förskräcklig sak som pågår i det tysta… Ni ska veta att det finns en grupp av oss som bara har grundpensionen i närheten av 7000 kr före skatt i månaden. I dag räcker det inte att leva på och inte att bo heller något så när drägligt. Men det går på något sätt.. Samla tomburkar på nätterna, snatta i affärer och stjäla där man kommer åt. Dessa stackars pensionärer, födda och uppväxta i detta land, och var en gång som vi. Kanske också hade familj och arbete. Men sen gick allt åt helvete och de sjönk ner i misären. Oftast övergivna av släkt och vänner eftersom de inte orkar bära den sociala statusen längre utan åker med full fart in i alkoholen och drogernas värld. Oftast handlar det om hemlösa det här, men de är ändå fortfarande människor och de har fortfarande en själ. Jag vet, jag har vandrat i resterna av deras liv. Har tiggt mat åt dem och även fått hjälp av förstående människor.  Och ett stort varmt tack till Missionen och Frälsningsarmen som regelbundet förser dessa människor med mat. Och tack till er som också har skänkt kläder till de hemlösa.. Många av de gamla har slutat med missbruken utan lever för dagen  och gläds åt små ting. Men en sak upptäckte jag för en tid sedan.. DE KAN INTE GÅ TILL DOKTORN LÄNGRE OCH DE KAN INTE HELLER LÖSA UT  NÅGON MEDICIN.

Det har helt enkelt blivit för dyrt nu. Sen upptäckte jag plötslig att detta bara inte gällde hemlösa utan det fanns högre upp på samhällsskalan men fortfarande fattigpensionärer som inte får pengarna att räcka till annat än till det nödvändigaste.

Vad säger vi?? De får väl skylla sig själva.  Knarkare och alkisar  och allsköns fattiglappar. Äh vafan de hade ju  en gång ett val och de valde det liv som de lever.  Så nu har jag fixat våra samveten också. Men du… som sitter i din fina bil på väg från jobbet eller till en fest kanske. Om du har en släkting som är hemlös och som vandrar rotlös där ute i kylan i vintern som kommer så har han eller hon inget agg emot dej. Nästan tvärtom. De känner ofta stolthet över att det går bra för en släkting. Jag vet att många hemskt gärna skulle vilja se sina barnbarn.

Skammen över sitt liv som hemlös räcker som bestraffning för valet de gjorde en gång. Men egentligen valde de faktiskt friheten hur konstigt det än låter. Man skall visst vädja något här också. Låt för tusan de med grundpensionen få fri läkarvård, fria mediciner och fria resor. Nämen!! Har ni hört vilken korkad dröm.

Med det här skulle det ha följt med några bilder men de är nog för hemska att visa… Pensionärer som har deformerade kroppsdelar som växt ihop fel för de gick aldrig till doktorn när olyckan var framme.. Eller hur ruttet kött tillreds och görs ofarligt…

Vid förra valet så var det visst det vinnande partiet som lovat att hjälpa de hemlösa. De skulle ju räknas först och främst. Jag skulle vilja  hälsa dem att ingen av de hemlösa känner sig räknad på något sätt. Synd att det inte blev något av med det heller. För vem fan vill inte känna sig räknad???

Morgan Dexter, Överlevnadskonstnär

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas