Nyheter

SPF till hårt angrepp mot regeringen

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) får nu skarp kritik från SPF. Ministerns kommentarer om fattigpensionärernas situation är vilseledande och upprörande.

Publicerad 2014-02-25

Det är debatten mellan SPFs ordförande Karl Erik Olsson och socialförsäkringsministern i Aftonbladet som föranleder SPFs förbundsstyrelse att reagera.

I ett uttalande under tisdagen framhåller förbundsstyrelsen att det inte är förenligt med tankarna bakom ett solidariskt trygghetssystem att kvinnor som arbetat hela livet med låg lön och kanske varit barnlediga under några år, ska behöva hamna under EUs fattigdomsstreck.

Boven i dramat är bland annat att bromsen sänker pensionerna, vilket gör att pensionssystemets grundprincip om att pensionerna skulle följa löner inte fungerar i praktiken.

Under åren 2010-2014 har lönerna ökat med 15 procent medan pensionerna minskat med 2,1 procent, konstaterar SPF i uttalandet.

För en pensionär som under 2009 hade 11 000 kronor i pension innebär detta att hon har cirka 1 900 kronor mindre i bruttoinkomst än löntagaren.

SPF noterar att Ulf Kristersson har rätt i att skatten har sänkts för pensionärerna, men poängterar att jobbskatteavdragen inneburit att löntagarna fått långt mycket mer.

Det betyder att äldre med redan låg pension drabbas av två orättvisor: sänkta pensioner som slår särskilt hårt och dessutom en skatt som är högre än löntagarnas.

– SPF konstaterar nu att tålamodet är slut. Partierna, både i regeringen och i opposition, måste redovisa vad man tänker förändra inför valet.

SPF varnar regeringen, och oppositionen för att strunta i pensionärerna.

– Mängder av pensionärer är beredda att byta parti för att få igenom en förändring, skriver SPF, som konstaterar att allt fler hör av sig till organisationen om svårigheter att klara sig på en sjunkande pension som dessutom beskattas högre än de stigande lönerna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas