Nyheter

Regeringen vill stoppa tjänstepension vid 55

Det ska inte gå att ta ut tjänstepension redan vid 55 års ålder. Det tycker socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M), som vill att fack och arbetsgivare ändrar reglerna.

Publicerad 2013-08-05

Den statliga pensionen kan i dag tas ut från 61 års ålder, men alla har rätt att jobba till 67. Pensionsutredningen, som politikerna ska ta ställning till i höst, vill höja åldrarna till 63 respektive 69 år. Då är det ohållbart att tjänstepensionen kan betalas ut redan vid 55, menar Ulf Kristersson i en intervju i Dagens Nyheter.

Problemet för ministern är att tjänstepensionen regleras och betalas genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Ulf Kristersson säger sig respektera detta, men menar samtidigt att politikerna kan sätta åldersgränsen ur spel genom att ändra i skattelagstiftningen. Exakt hur detta skulle gå till går han inte in på.

Socialförsäkringsministern avfärdar också pensionärsorganisationernas krav på att premiepensionsdelen av pensionssystemet ska slopas och pengarna överföras till inkomstpensionen – för att lätta på ”bromsen” som sänker pensionerna när pengarna i systemet tryter. Däremot hoppas han kunna ändra reglerna för bromsen, så att den i framtiden inte ska slå till så ofta.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas