”Alla känner en pensionär som kämpar för att det ska gå ihop”
Nyheter | Fattigdom
Allt fler pensionärer lever under fattigdomsgränsen Foto Colourbox

”Alla känner en pensionär som kämpar för att det ska gå ihop”

Utvecklingen av pensionernas ekonomi har varit oerhört negativ om man jämför med lönearbete, säger Karl Erik Olsson i Aftonbladet.

Publicerad 2014-02-27

I en artikel i Aftonbladet 24 februari sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att det ”delvis är en grupp som har haft svag anknytning till arbetsmarknaden, exempelvis ensamstående kvinnor födda på 1920- och 30-talen” som lever som fattiga pensionärer i Sverige idag.

 

Men situationen är inte så enkel. Även många äldre som arbetat hårt ett helt liv hamnar under fattigdomsgränsen. Inte minst gäller det egenföretagare.

 

– Dessvärre är det så att många, särskilt kvinnor, som arbetat hela livet med låg lön och kanske varit barnlediga under några år, tillhör gruppen fattigpensionärer. Detta är inte förenligt med tankarna bakom ett solidariskt trygghetssystem, skrev SPF i ett uttalande som svar på Ulf Kristerssons påstående.

 

I dag, 27 februari, skriver sju pensionärer om sin situation i Aftonbladet, en situation de hamnat i trots att de arbetat.

 

– I dag känner alla en ­pensionär i sin närhet som sitter med 6 000-7 000 i månaden och verkligen får kämpa för att få det att gå ihop, ­säger Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund i artikeln.

 

Du hittar hela artikeln här:

 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas