Veteranens läsare: Vi har det tufft
Nyheter | Pengar

Veteranens läsare: Vi har det tufft

Artiklarna om låga pensioner engagerar, och många känner igen sig. Här har vi samlat några av läsarnas erfarenheter från Facebook och kommentarsfält.

Publicerad 2014-02-28

Det är bara folk som stått utanför arbetsmarknaden som får det svårt som pensionärer. Eller? På Aftonbladet har flera seniorer vittnat om hur de lever på summor som 6500 kronor i månaden, trots att de jobbat hela sina liv. Veteranens läsare har engagerat sig i frågan, och flera har delat med sig av sin egen situation:

 

Anna-Greta: ”Vilket trams att man skall ha varit utanför arbetsmarknaden. Jag har arbetat inom landstinget i 47 år, mestadels heltid under en tid då barnledigheten var 6 mån varken mer el mindre. Ville el behövde man ha sitt jobb kvar var det bara att återgå. Några VAB-dagar vid sjukdom fanns ej utan det var semesterdagar som rök. Nedsatt arbetstid var ej heller lagstadgat förrän yngsta barnet passerat åldern. Trots detta har jag också en pension som ligger under fattigpensionärens gräns, dessvärre även min make sedan 50 år.”

Monica: ”Håller med er att det är stor skam att man får välja bort det ena för det andra. Har jobbat i över fyrtio år får ut 8654 i månaden,man har ångest varje jul och större händelser.basta regeringen,hur kan ni göra såhär???”

Malou: ”När man tagit hand om fyra barn o fostrat dem till bra samhällsmedborgare kan det kännas surt att få en knapp penning.”

Yvonne: ”Jag måste! klara mig på mindre…”

Sonja: ”Det är en stor skam att socialbidraget ligger högre än en pension ! Va fasen jobbade man för! Att få leva på socialbidrag?”

Ann: ”Så har jag det! Fast jag var hemmafru i många år och sedan jobbade jag deltid .. så man får väl skylla sig själv då!”

Marita: ”Om man är två så klarar man det därför att man delar på allt. … Är man ensamstående då är det mycket tuffare. Att inte kunna leva på sin pension är ju helt snett. Ja men du får ju bostadsbidrag och socbidrag… tar i ena ändan ger tillbaka i den andra. En helvetes byråkrati och pappersexercis innan du ens kan få dessa futtiga bidrag. Jag vill inte leva på bidrag, jag vill klara mig själv. Jobbat i närmare 50 år. Detta är sjukt.”

Helena: ”Därtill är man nödd och tvungen!”

Mary-Anne: ”vi är två personer med pension, båda har arbetat hela livet. Har fått börja sälja saker för att klara oss.”

Peter: ”Men så kommer det dessutom att om man gifter sig på gamla dagar, så sänker de Din pension? ! Detta är stöld som inte har med min sociala status att göra. Ingen kan förklara varför det är så, eller så vågar ingen.”

Så funkar garantipension

Garantipensionen är till för dem som har låg eller saknar inkomstgrundad pension. Full garantipension kan alla få som fyllt 65, och som har bott i Sverige i minst 40 år mellan 16 och 64 års ålder. För varje år du bott utanför Sverige får du avdrag från garantipensionen.

Högsta belopp för en gift person född 1938 eller senare med garantipension och fullt bostadstillägg är 12 036 kronor.
Är du ogift får du mer pengar. Högsta belopp för en ogift person född 1938 eller senare med garantipension och fullt bostadstillägg är 13090 kronor.

Äldreförsörjningsstöd kan alla pensionärer som bor i Sverige få om inkomstprövningen visar att de har behov av det. Stödet räknas på ”skälig levnadsnivå”. En garantipension efter skatt är alltid högre än det som klassas som ”skälig levnadsnivå”.

”Även om garantipensionen är skattepliktig är denna pension, också sedan skatten är dragen, högre än beloppet för skälig levnadsnivå. En garantipensionär kommer aldrig att i total nettosumma få mindre än en person med äldreförsörjningsstöd om de i övrigt har samma förhållanden. Även en garantipensionär kan få äldreförsörjningsstöd.”

Högsta belopp för den som har äldreförsörjningsstöd och fullt bostadstillägg är 11 553 kronor.

Eftersom bostadstillägget tar hänsyn till vilken hyra man har, kan det ibland förekomma att en Garantipensionär med lägre hyra får ut en lägre totalsumma än en person med äldreförsörjningsstöd och högre hyra. Hela bostadstillägget äts dock upp av hyran. Hyrorna är ofta högre i storstäder.

Mer om garantipension och äldreförsörjningsstöd kan du läsa på Pensionsmyndigheten:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas