Åsikter | Tore Bryneholt

När sjukvårdspolitikerna visar förståelse – händer inget!

Våra sjukvårdspolitiker ska väl inte “bara” har förståelse, utan förpliktelser att se till patienternas bästa, skriver insändaren.

Publicerad 2014-05-06

I söndagens (4 maj) Helsingborgs Dagblad läste vi en informativ artikel, att ögonläkaren Agneta Schmidt, tappar sin mottagning på grund av juridiska bestämmelser från då Region Skåne införde fyra nya vårdavtal.  Konsekvenserna blir värst för de som haft doktor Schmidt som sin läkare. De drygt 1500 svikna patienterna – flertalet äldre – måste nu köa i den redan långa kön vid Helsingborgs lasarett – och får då uppleva;” all vår väntan bliver lång”!

Enligt juridiken… skulle ögonläkaren behöva bygga om sin mottagning, som hon haft sedan börja av 90-talet. Hon vill fortsätta fram t o m 2015 då hon tänkt gå i pension.

Det finns dock en privat ögonläkare till i Helsingborg, men denna har en lång kö, med väntetider på dryga 3 månader.

Moderaten och regionrådet Carl-Johan Sonesson, säger som alla ansvariga inom regionen, att han har “förståelse för alla parter i situationen”. Godhjärtat! Men den negativa konsekvensen ligger fast – patienterna blir lidande.

Våra sjukvårdspolitiker ska väl inte vara kallhamrade figurer som “bara” har förståelse, utan förpliktelser att se till patienternas bästa. Det bör vara givet, att regionrådet Sonesson redovisar ordalydelsen i det som gör det juridiskt omöjligt att se till patienternas bästa och ge ögonläkaren chansen att få fortsätta enligt nu gällande regler. Då skulle köerna ”minska” och patienterna får sin vård i tid. Likaså skulle högkostnadsskyddet gälla – i stället för motsatsen.

Sedan är det föga i linje med vad moderaterna kämpar för – arbeta längre och efter pensionsåldern.

Jag vill nu att “min politiker”, kamrat folkpartisten Christer Sörliden tar sig an ovanstående och lämnar sitt svar om hur han ser på denna märkliga process. Han är av oss i folkpartiet nominerad som 1.a namn på vår lista till regionen inför valet i september. Tillika har han redan nu några uppdrag i regionen. Jag tror att det är många med mig som vill höra vad den främste inom vårt parti har att säga om det beskrivna. Jag  tycker det är mera intressant att “höra ifrån” kamrat Sörliden om vad han anser och tänker göra, än ett standardsvar med förståelse från Sonesson.

Allt för patienterna – eller hur?

Tore Bryneholt, FP

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas