Novelltävling | Vinnare

Hon skrev Årets Novell!

För andra året i rad utlyste Senioren en novelltävling. Totalt fick vi in 476 bidrag. Nu har vi ett resultat – fyra personer delar på prissumman 50 000 kr. Och vinnaren är …

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-06-07

Årets novell, senioren, novelltävling

… Monika Olin Wikman som när vi ringer upp först tror att det gäller hennes arbete för SPF Seniorerna Sumaros i Simrishamn. Vi pratar en stund innan det går upp för henne att det handlar om novelltävlingen.
Grattis, du har vunnit första priset för Årets Novell!
– Nej, är det sant, utbrister Monika Olin Wikman och säger att hon blir tårögd av glädje.

Aktiv lobbyist

När vi talas vid sitter hon i bilen på väg från Simrishamn till Höör där hon tillsammans med Skånedistriktet ska förbereda en konferens i oktober för ledamöter i kommunala pensionärsråd.
Monika Olin Wikman är aktiv i SPF Seniorerna sedan många år tillbaka och sitter i föreningsstyrelsen för SPF Seniorerna Sumaros. Hon kallar sig lobbyist i äldrefrågor och år 2014 vann hon SPFs Stora Kvinnopriset för sina insatser. Hon skriver krönikor i Ystads Allehanda och är debattör i nättidningen Nyfiken Grå. Dessutom har hon gett ut två debattböcker om äldreomsorgen tillsammans med Berit Rollén.

Har du skrivit litterära texter tidigare?
– Jag har alltid skrivit men mest propositioner och utredningstexter i mitt arbete, jag är jurist i botten. (Monika har bland annat arbetat på regeringskansliet, på TCO och som landstingsdirektör). Men jag har alltid haft en dröm om att skriva andra texter och det har jag fått tid till nu.

Språket och kreativiteten har ingen ålder

Romandebuterat

Hjälp på traven har hon bland annat fått genom att resa till författaren Anita Goldmans skrivarpensionat på Mallorca.
– Nu är vi tre damer i mogen ålder som debuterat med romaner på förlaget Ditt Eget Rum i maj. Vi visar att det aldrig är för sent att börja skriva och att vi äldre också vill vara med i litterära sammanhang. Vi tror att det är en trend i vardande – språket och kreativiteten har ingen ålder.
Hennes debutroman Åkerfjäril utspelar sig i samma åkerlandskap som vinnarnovellen Dance me to the end. Den titeln anspelar på Leonard Cohens Dance me to the end of love.

Existentiella frågor

– Jag tycker så mycket om Leonard Cohen, han har en egen ton som bottnar i mig. Hans sång är inspirerad av Holocaust då en stråkkvartett tvingades spela samtidigt som många upplevde de sista stunderna i livet. Därav brinnande violiner. Det stämningsläget och uttrycket för en intensifierad livskänsla fångar mig.
– I min ålder, jag är 75, är det livets existentiella frågor som kommer närmare. Livet smalnar av, hur man använder de sista åren är viktigt.

Juryns motivering

I årets vinnarnovell, som tar avstamp i Leonard Cohens Dance me to the end of love, målas en åldrande mans verkliga eller drömda minnen fram; minnen av skönhet och passion, som lindrar och för livets dans vidare…

Monika Olin Wikman tilldelas förstapriset i Seniorens tävling Årets Novell 2017.

Monika Olin Wikman

Ålder: 75 år
Bor: I Simrishamn med sin man Robert.
Aktuell: Förstapris i Seniorens tävling Årets Novell 2017.
Gör: Aktiv i SPF Sumaros i Simrishamn, skriver krönikor för nättidningen Nyfiken Grå och i Ystad Allehanda. Debuterade med romanen Åkerfjäril i maj i år.

Tävlingen

Årets Novell-tävling utlystes i Senioren nr 9 /2016. Temat var Seniorliv i vid bemärkelse. Totalt inkom 476 bidrag.
Juryn bestod av författaren Björn Ranelid, kulturradiojournalisten Gun Ekroth och Seniorens chefredaktör Gunilla Lindahl.

Vinnarna

Totalt delar fyra personer på 50 000 kr. Dessa är:
1:a pris 20 000 kr för Dance me to the end av Monika Olin Wikman, Simrishamn.
2:a pris 15 000 kr för Hennes sista fotspår i sanden av Annabeth Jarl, Tibro.
Delat 3:e pris à 7 500 kr för Ett optiskt fenomen av Kerstin Irene Persson, Kungälv och Dalmålning av Magnus Sjöstedt, Stånga.

Dölj faktaruta

Inspiration från omgivningen

– Att skriva litterärt är ett sätt att försöka förstå sitt liv och livet självt, att utforska, att få tillgång till ett inre rum som kan ge näring åt nya insikter bland annat om vem man är och vem man var.

– Man hämtar ju inspiration från sin omgivning, säger Monika Olin Wikman och berättar att den äldre man som förekommer i novellen har hon sett i landskapet och att rosen Morletti växte sig väldigt stor i hennes tidigare trädgård.
Mer ska inte avslöjas här. Läs istället Monika Olin Wikmans fantastiska novell på nästa uppslag!

Text: Gunilla Lindahl

Foto: Eva Mathiasson

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-06-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas