Med humorn som vapen
Kerstin Persson
Novelltävling

Med humorn som vapen

Det var först efter pensioneringen som Kerstin Persson började skriva på allvar. Och det har lyckats över förväntan. Hon har vunnit pris flera gånger, senast delat tredje pris i Seniorens novelltävling.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-08-01

Ett optiskt fenomen är en underbar berättelse om en äldre kvinna som använder humorn som vapen när någon försöker sätta sig på henne.
– Denna novell blev lite farsartad men jag tycker om att ta ut svängarna och samtidigt få in ett litet korn av allvar, säger Kerstin Persson och lägger till:
– När det gäller kåserande texter håller jag med Horatius, som levde på kejsar Augustus tid. Han sa: ”allas röster har den vunnit som blandar det nyttiga med det nöjaktiga”.

Knappt om tid

Men det var på håret att hon hann bli klar med novellen i tid. Hennes dotter fick skicka in den medan hon själv for iväg till vintervistet på Cypern där hon tillbringat de flesta vintrarna sedan 1999.
– Det är livskvalitet att varje dag få gå stavgång utmed Medelhavet i ett milt klimat när det är vinter och halka i Sverige. Att vandra ensam i naturen är mitt bästa recept för att få igång skrivandet. Samtidigt mår kropp och själ så bra. Hemma i Kungälv går jag i en härlig skog som jag har inpå knutarna.

Kåserisamling

Kerstin har tidigare skrivit kåserier för Vestmanlands läns tidning och Hallandsposten. Hon har samlat kåserierna i boken ”Den Hulde och Jag” och hon har illustrerat den med egna foton och teckningar. Dessutom har hon blivit publicerad i flera novellantologier.
– Min första novell ”Ett litet ingrepp” valdes ut av Brombergs förlag till antologin Gåspennan. Jag fick åka till Stockholm och träffa juryn med Per Wästberg, Knut Ahnlund och Madeleine Gustafsson. Det var stort, säger Kerstin.
En amerikansk översättare läste novellen och ville ge ut den i USA och så blev ”Minor surgery” publicerad i en amerikansk antologi.
– Av sju-åtta insända bidrag till olika skrivartävlingar har jag vunnit pris i fem, berättar Kerstin.

Mångsysslare

Hon beskriver sig som en språkmänniska och talar tyska, engelska, italienska och franska. Hon har arbetat med översättningar på Göteborgs universitet.
– Men annars är jag en mångsysslare som arbetat med lite av varje. Bland annat har jag varit vd-sekreterare, inköpare av damskor i Europa och hyrt ut villor i Italien och på Franska Rivieran.

Vad är närmaste planerna?
– Jag skriver på en historisk roman om gamla Kungahälla (Kungälv). Den tilldrar sig vid tiden för kristendomens intåg i Ranrike (Bohuslän). Men det är det korta formatet och den kåserande stilen som passar mig bäst. Det får nog bli mer noveller och kåserier i fortsättningen, säger Kerstin.

Text Gunilla Lindahl

KERSTIN PERSSON

Ålder: 80 år
Bor: I en lägenhet i Kungälv med stadigt förankrade balkongräcken invid ett skogsbryn.
Familj: Två döttrar, fyra barnbarn.
Gör: Skriver kåserier och noveller. Arbetar på en historisk roman.

Dölj faktaruta
Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-08-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas