Åsikter | Björn Bergdahl

Privata aktörer skär guld ur skattekronor

Publicerad 2011-11-11

Antiloppriset har tilldelats ett företag som sysslar med assistanssamordning. Denna hyllade verksamhet med hög lönsamhet och tillväxt kan representera en ny sorts framgångsrika företag vars verksamhet vilar på skattekronor. Ett drömscenario för riskkapitalister med stadig och förutsägbar inkomst och hög avkastning.

Carema är ett annat exempel där man kan få 12 procent avkastning med låg risk och dessutom skattefritt, och där lydiga anställda blir belönade för sin förmåga att hålla kostnaderna nere.

Vad håller på att ske i vårt samhälle?

Privata aktörer skär guld genom att överta det som tidigare sköttes av samhället.
Antingen beror det på att offentlig verksamhet har tillåtits degenerera eller så är det ett utslag av någon slags blind tilltro till marknaden.

I denna fråga framstår oppositionen som velig vilket kan bero på att man numera inte vågar stöta sig med de presumtiva väljare som låtit sig lockas av alliansens hyllning av marknaden.

Ur sysselsättningssynpunkt kan dessa privata aktörer inte ha bidragit med någon ökning eftersom dom skär ner i en verksamhet som redan tidigare fanns.
Ur kostnadssynpunkt kan det hända att man åstadkommit viss minskning, men till ett pris jag hoppas slippa betala när det blir aktuellt med åldringsboende.

Björn Bergdahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas