God jul – hur du än firar
Tyck! | Gun Sjöbom, senior
Foto Colourbox

God jul – hur du än firar

Hembakt eller färdigköpt? Stora sällskap eller jul för en? Just ensamfaktorn ge upphov till särskild lugn och ro som bidrar till stämningen, menar insändarskribenten.

Publicerad 2015-12-14

Det är julafton, en dag då familjer samlas, barnens ögon lyser av spänd förväntan och alla samlas runt Kalle Anka klockan femton. För de som väntar ter sig dagen släpande långsam. Men så kan också dagen gestalta sig för den som varken har barnaögon eller familj och får se Disneytraditionen på egen hand. Dessa människor finns, och blir allt fler, vartefter familjerutiner förändras och får nya prioriteringar. Även förberedelserna blir annorlunda.

Långt ifrån alla står och rullar köttbullar själva, när både delikata och prismässigt överkomliga små, redan stekta, finns att köpa. Skinkan som tidigare antingen kokats och lämnat spad för dopp i grytan, eller ugnsstekts och sen griljerats, inköps idag, lika ofta färdig att skivas direkt på julbordet.

Doften av pepparkaksbak lever fortfarande, dock inte sällan kavlad av färdigköpt deg. Spjällen som sprider en väldoft, nejlikspäckade och honungsdoftande ersätter många med charkuteriets redan stekta. Då och då finner man julbord med övervägande vegetariska alternativ, vilka även om de avviker från traditionen nog är sundare och mer hälsosamma.

För ensamvargen, självvald position, eller av ödet bliven, framstår ett dignande ”kungabord” i regel omotiverat. Även om vederbörande är en frossande gourmet så framstår andra alternativ mer lockande. Antingen kan ett offentligt julbord intas på restaurang, eller beställer man en rejäl jultallrik med det innehåll man önskar sig.

Omkring julen kretsar i stor utsträckning frosseri i konsumtion, såväl mängder av mat som dyra och många julklappar. Som om det var just detta som var upphovet till julfirande. I skymundan har, det lilla nyfödda barnet i krubban, som blev kallat Jesus, kommit. Hans lekamen och budskap har försvunnit bland kulor, glitter och världslighet och förtjänar att åter belysas.

För den som bara är och har sig själv kan just ensamfaktorn ge upphov till särskild lugn och ro, i egen eftertänksamhet. För situationen rätt vald musik, levande ljus, en sprakande brasa och man äger en religiös hängivelse som fyller tomrummet.

God Jul alla!

Gun Sjöbom, senior

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas