Bakdörren går sönder
Blogg

Bakdörren går sönder

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-20

Vi lämnar Sven-Erik som åker ut till ön Likoma i Malawisjön innan han ska resa hem. Vi får en trevlig dag med några stopp längs vägen. Först blir det ett mangostopp. Vi köper 6 mango som vi får skalade och uppskurna. När vi ska åka vidare kan jag inte stänga bakdörren. Vi tvingas surra fast dörren med rep och kör därefter vidare till byn Nkotakota.

Nöjd Sven-Erik kommer upp på bilens ”wall of fame”
Syatelje längs med vägen
By vid vägen
Glada miner
Ytterligare en boll utlämnad. Nu till de mangosäljande barnen

I Nkotakota hittar vi en verkstad. Ytterligare en av dessa fantastiska gatuverkstäder. Vi parkerar bilen, ägaren kommer och inspekterar. Med några enkla handgrepp och en skruvmejsel är det hela lagat på ungefär fem sekunder. Lite skämmigt var det. Glada skratt från verkstadsgänget och därefter förbrödrande foton.

Förbrödring i verkstaden

Det är lunchtid. Vi går in på den minst sagt rustika restaurangen vid verkstaden. Vi beställer det enda de har, nsima med kyckling. Nsima är nationalrätten. Majsmjöl som serveras som kompakta potatisplättar. De ska ätas med fingrarna genom att man rullar munsstora bollar. Vi fuskar och äter med kniv och gaffel. Till nsiman får vi en grönsakssås som plättarna doppas i. Riktigt gott. Vi får tre stora “nsima-plättar” som vi givetvis inte kan äta upp. En man med hungriga ögon sätter sig vid vårt bord. Vi bjuder honom såklart på vår mat. Det blir en magstark upplevelse att se hur mannen slukar allt. Till och med kycklingens småben knastrar i hans mun när han tuggar sig genom benen.

Restaurangen vid verkstaden
Pelle äter nsima
Kocken

Har lärt mig att solen i södra Afrika ibland går motsols. Men stopp, kan en sol gå motsols. Nej det kan den förstås inte. Den går upp i öster och ner i väster precis som därhemma, men klockan tolv står den inte i söder utan i norr. Ja i alla fall när vi har sommar därhemma. Ja så då går den ju motsols, eller…..

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2019-12-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas