Varför glömde man bort de riktigt sköra äldre?
Blogg | Ingmar Skoog

Varför glömde man bort de riktigt sköra äldre?

Idag känner jag mig både ledsen och arg. Jag hade tänkt skriva om de pigga 70-plussarna, men utvecklingen sker hela tiden väldigt snabbt just nu.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-02
Ingmar Skoog AgeCap Göteborgs universitet

Plötsligt börjar larmrapporter komma att coronasmittan kommit in på äldreboenden och att smittan finns på 28 äldreboenden i Stockholmsområdet. Plötsligt är media intresserade. Anders Tegnell säger i Aktuellt att man måste börja testa personal på äldreboenden för att undvika att få in smittan. Smittan har alltså nu kommit till de äldre som verkligen är sköra, de som bor på äldreboenden.

En annan grupp av sköra äldre är de som bor hemma, men har hemtjänst. Här är risken för smittspridning ännu större. En vårdtagare kan ofta ha 10-15 personer som sköter hemtjänsten, och varje vårdgivare kan ha upp till 15 vårdtagare. Att då uppmana anhöriga att inte besöka för att undvika smitta blir nästan lite löjligt, om det inte var så tragiskt.

Nu måste man faktiskt göra en rejäl satsning för att skydda de äldre som inte själva har en chans att skydda sig

Nu måste man faktiskt göra en rejäl satsning för att skydda de äldre som inte själva har en chans att skydda sig från smittsamma kontakter. Man borde ta in personer som nu blivit permitterade, snabbutbilda dem, och se till att man minimerar det antal kontakter som varje äldre person har.

Redan för två veckor sedan skrev 14 oroliga äldreforskare ett debattinlägg i Aftonbladet om de skyddslösa äldre. Det fick i princip inget gensvar vare sig bland de som ansvarar för smittskydd, politiker eller media. Här är länken till debattinlägget:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/e8oblO/testa-aldrevardens-personal–varje-dag

Förslaget upprepades sedan av Yngve Gustafsson i Fråga Doktorn, utan någon större reaktion. Ett av förslagen var att man skall ha en nationell samordnare för att minska smittspridningen bland äldre. Om inte det går vore det bra om man i alla fall hade rådgivare på Folkhälsomyndigheten som är experter på äldre och åldrande så att de förslag som ges om den äldre delen av befolkningen är vetenskapligt förankrade.

Nyligen utsåg Socialstyrelsen ett Äldreforskningsråd. Kanske borde man aktivera det för att få råd om hur man skall minska smittspridningen bland äldre

Dagens statistik och epidemiologi (2/4)

Av de 282 personer som avlidit av coronaviruset i Sverige är 88% över 70 år, 61% är över 80 år.

Kommentar: I Sverige dog 2019, 243 personer per dag. Av dem var 83% över 70 år.

Av 429 vårdade på intensivvård i Sverige är 27% personer över 70 år och 4,5% över 80 år.

Kommentar: Fortfarande utgör 70-plussare just nu inte den grupp som fyller upp sjukvårdens intensivvårdsresurser. Två tredjedelar av de som dör är 80+, men de tar bara upp knappt 5% av IVA resurserna. Alltså viktigt att också yngre personer undviker smitta för att inte intensivvården skall braka ihop.

Tyvärr har jag inte hittat åldersuppdelad statistik på de som ligger inlagda på sjukhus och kan därför inte ange andelen 70-plussare där.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-02
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas