Varför just 70-plussare?
Blogg | Ingmar Skoogs Coronablogg

Varför just 70-plussare?

Som 70+ kan du vara hur pigg och kompetent som helst - men du kommer inte att bli elitidrottare, och du är extra utsatt för corona. Immunförsvar, lung- och muskelfunktion försämras med åldern och tre veckor i en lungmaskin jämförs med att springa ett maratonlopp.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-05

Folkhälsomyndigheten lägger stor vikt vid att just 70-plussare skall skyddas från att smittas av coronaviruset. Varför skall man bry sig, om man är pigg, alert, smart och har fantastisk kondition? Varför skall bara 70-plussare hålla sig undan kontakter? Är inte ålder bara en siffra, och 70 det nya 20, eller i alla fall det nya 50? Hur går det ihop med att man plötsligt bedöms som skör och att man måste skyddas?

Vi ser ju sällan professionella fotbollsspelare eller andra idrottsmän som är över 40

Det viktigaste skälet är att man har en statistiskt ökad risk att bli svårt sjuk och framförallt att dö, om man blir smittad och är 70-plus. De flesta klarar sig bra vid smitta, i alla fall om man är under 80 och inte har andra allvarliga sjukdomar. Och en 68-åring har inte mycket mindre risk en än 71-åring, men någonstans måste gränsen dras.

En orsak till den ökade risken är att vi med stigande ålder gradvis får sämre immunförsvar, sämre lungfunktion, och sämre muskelfunktion. Vi ser ju sällan professionella fotbollsspelare eller andra idrottsmän som är över 40. Och IVA-läkare säger att tre veckor i en lungmaskin är som att springa ett maratonlopp. Men om man inte vill bli elitidrottare, eller får en svår coronainfektion, så funkar muskler och lungor tillräckligt för att vi skall fungera utan problem långt efter 70. Och hjärnan funkar lika bra, man får lite sämre minne, men erfarenheten gör att man blir bra på att lösa problem och man inte längre hetsar upp sig så mycket.

Både Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlsson och Anders Tegnell är för övrigt en bit över 60, den största gruppen som just nu upptar plats på IVA. Hade gränsen för isolering satts vid 60 år för att minska trycket på IVA hade bägge drabbats. Men nog känns det skönt att ha två personer med deras långa erfarenhet på de positionerna, trots deras ökade risk?

Hade gränsen satts vid 60 år hade Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlsson, Anders Tegnell, statsministern och en mängd personer i viktiga samhällsfunktioner isolerats.

En annan orsak till den ökade risken är att med stigande ålder ökar andelen med allvarliga sjukdomar, som kanske gör att man tippar över när man smittas av coronaviruset. Det gör också att den statistiska risken är högre efter 70, och ännu högre efter 80. Men en genomsnittlig 65-åring har större risk än en genomsnittlig 55-åring, som har större risk än en 45-åring.

När det händer en katastrof måste man välja någon gräns, och nu valde man 70. Är man 70-plussare så undviker man kontakter, inte så mycket för sin egen skull, men för att den statistiska risken att bli svårt sjuk i covid-19 gör att varje 70-plussare som inte blir sjuk får större effekt på sjukvården och dödstalen än vad en 40-åring får. Men för att det skall funka måste också 40-åringen hålla avstånd till andra. Landet stängs alltså inte ner för att rädda 70-plussare, utan för att se till att alla som blir svårt sjuka kan få adekvat vård, där måste alla hjälpa till.

Dagens statistik och epidemiologi (5/4)

Andel i olika åldrar av de 520 vårdade på intensivvård i Sverige:

-50 år: 19%

50-59 år: 24 %

60-69 år: 31%

70-79 år: 22 %

80+ 4%

Kommentar: Just nu är det 60-69 åringar som tar upp mest plats på IVA. Hade gränsen för isolering satts vid 60 år för att minska trycket på IVA hade Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlsson, Anders Tegnell, statsministern och en mängd personer i viktiga samhällsfunktioner, inklusive sjukvården, varit tvungna att undvika kontakter. Gränsen sätts antagligen också för att man räknar med att 70-plussare inte längre arbetar, och att den akuta samhällspåverkan därför blir mindre.

Tyvärr har jag inte hittat åldersuppdelad statistik på de som ligger inlagda på sjukhus och kan därför inte ange åldersfördelningen där.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas