Vad är egentligen en epidemiolog?
Blogg | Ingmar Skoogs Coronablogg

Vad är egentligen en epidemiolog?

Från att ha verkat i en undanskymd tillvaro har intresset för epidemiologen exploderat. Men vad gör epidemiologer egentligen?

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-08

Plötsligt mailar kolleger från olika delar av världen. Vad är det som har hänt? Många har som jag arbetat i skymundan med epidemiologi i decennier. Nu gäspar folk inte längre när man säger att man sysslar med epidemiologi. Kolleger berättar hur deras Tinderkonton exploderar bara de nämner ordet epidemiolog. När de berättar på middagar, som numera sker på Skype eller Zoom, att de är epidemiologer fuktas ögonen och människor lutar sig fram av intresse. Plötsligt är ordet epidemiolog på allas läppar, men vad är det?

Kolleger berättar hur deras Tinderkonton exploderar bara de nämner ordet epidemiolog

Epidemiologi var från början läran om epidemier och hur man skulle hindra smittspridning i befolkningen, därav ordet epidemiologi. Det första klassiska arbetet i epidemiologi kom i samband med en koleraepidemi i London 1854. Läkaren John Snow undersökte var de drabbade bodde och kunde därigenom identifiera en vattenbrunn som smittkälla. När den stängdes slutade epidemin. Idag handlar epidemiologi om att studera förekomst, riskfaktorer och konsekvenser av olika typer av sjukdomar. Genom att hitta faktorer som är kopplade till olika sjukdomar kan man hitta möjligheter att förebygga. Några av de viktigaste faktorer som identifierats av epidemiologer är att rökning och högt blodtryck är farligt, och att motion är bra för hälsan. Det är svårt att tänka sig idag att många läkare en gång trodde att rökning och högt blodtryck kunde vara nyttigt.

En forskare på labbet gör ofta experiment där alla störande faktorer är borttagna i en konstgjord värld, där A leder till B om allt funkar. En forskare på sjukhus studerar de som redan blivit patienter, alltså riktiga människor. En epidemiolog står ute i världen och måste ta hänsyn till massor av störande faktorer. Liksom livet självt. Här leder A inte alltid till B. Man blir expert på hur komplicerad världen är, och hur små saker kan få väldigt stor betydelse.

Genom att hitta faktorer som är kopplade till olika sjukdomar kan man hitta möjligheter att förebygga.

En epidemiolog har alltså ett slags helikopterperspektiv och ser på befolkningen i stort, även om många också är läkare och träffar riktiga patienter. Man kan säga att en epidemiologs mål är att göra de som arbetar i sjukvården arbetslösa genom att man förebygger att folk blir sjuka. När en läkare botar en patient så är det lätt att se, men de flesta människor som lever tack vare epidemiologen vet inte ens om det. Jag brukar säga att en epidemiolog aldrig får blommor, men nu verkar det inte stämma längre. I alla fall inte när det gäller Anders Tegnell.

Statsepidemiolog är förresten kopplat till den ursprungliga epidemiologin. Det är en person som är inriktad på att hindra olika typer av smittor att spridas i befolkningen, alltså att lindra epidemier. En epidemiolog som jag studerar åldrande och mer kroniska sjukdomar, och har tid att fundera på störande faktorer i lugn och ro. Under covid-19 epidemin måste statsepidemiologen använda sina kunskaper på något som förändras från dag till dag och som man vet ganska lite om. Man skulle kunna säga att statsepidemiologen just nu är en akutepidemiolog.

Dagens statistik och epidemiologi (7/4)

Idag blir det ingen statistik. De siffror jag visat hittills har inte ändrats så mycket. Av de som avlider av covid-19 är de flesta över 70, av de som hamnar på IVA är de flesta mellan 50 och 69 år

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas