Ekonomi & juridik

Hemtjänst kan bli dyrare än privat städning

Publicerad 2011-01-17

För den som behöver assistans dygnet runt, hjälp med att duscha, klä sig och andra personliga göromål, passar förmodligen hemtjänsten bäst, oavsett om man väljer kommunal hemtjänst, eller en privat hemtjänstleverantör.

Men för den som bara behöver hjälp några timmar i veckan, eller med särskilt tunga göromål som städning kan det vara förmånligare att anlita privat hemhjälp.

250 kronor i timmen

Enligt en undersökning som Sveriges Radio har gjort, och som Dagens Nyheter använder sig av kostar en timmes städning med hemtjänsten i genomsnitt 250 kronor. Men priserna varierar kraftigt. 85 kronor får man betala för en timmes städning i Göteborg, medan vissa andra kommuner tar omkring 400 kronor i timmen för hemtjänst.

En privat städtjänst kostar i stället omkring 400 kronor, vilket med RUT-avdraget blir 200 kronor. I vissa kommuner blir det alltså betydligt billigare att anlita privat städhjälp.

Flexibelt
En annan fördel med de privata hemtjänstföretagen är att du inte behöver vara beviljad hemtjänst för att använda dem. Dessutom är de privata företagen mer flexibla vad gäller vilken typ av uppgifter de tar sig an.

Putsa kristallkronor, hänga upp tavlor, skotta snö eller klippa gräs är till exempel sådant du inte kan få hjälp med från den vanliga hemtjänsten.
– De frågor vi får handlar mer om flexibilitet än om priser, säger Åsa Andersson, vd på Hemfrid, till Dagens Nyheter.

Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Vad tror du passar dig bäst? RUT eller hemtjänst? Svara på Veckans fråga här till höger.

Information om RUT- och ROT-avdraget hittar du på Skatteverkets hemsida under Husarbete /ROT:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas