Ekonomi & juridik | Medicin

Receptfria läkemedel dyrast på macken

Publicerad 2010-08-27

Sedan Apoteksmonopolet togs bort för ett år sedan är det fritt fram för apoteksbolagen att sätta sina egna priser på receptfria läkemedel. Men de stora prisskillnaderna har uteblivit, visar SPF:s undersökning. Bland de fyra apotekskedjor som ingick i studien var det nästan inga prisskillnader, något som förvånar Lars Nilsson, läkemedelssakkunnig inom SPF och den som lett studien.

– Min tanke med studien var att jag ville se på hur apoteken agerar, om de försöker konkurrera med priserna på receptfria läkemedel, men det visar sig att alla har liknande priser. Det tycker jag är märkligt.

Förutom apotekskedjorna ingick tre butikskedjor inom dagligvaruhandeln i undersökningen. Lägst pris hade Willys där priserna var 5-8 % lägre än på de andra kedjorna och apoteken. De dyraste läkemedlen hittade man på bensinmacken Statoil. Nasin nässpray mot nästäppa var till exempel hela 47 procent dyrare på Statoil än på Willys.

– Läkemedel bör åtföljas av rådgivning. Det borde vara rimligt att dagligvaruhandeln och bensinmackarna hade lägre medicinpriser än apoteken eftersom de inte ger någon rådgivning om hur man ska använda läkemedlen. Ur den synpunkten verkar det svårt att motivera Statoils höga priser, säger Lars Nilsson.

Ylva Larsson
ylva.larsson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas