SPF Seniorerna ställer sig frågande till Vänsterpartiets krav
Foto: Getty Images
Ekonomi & Pension | Pensioner | pensioner

SPF Seniorerna ställer sig frågande till Vänsterpartiets krav

Gärna höjd garantipension. Men då måste även inkomstpensionen höjas. ”Annars blir det orättvist”, säger Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna till SVT och får medhåll av de andra seniororganisationerna.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-23

Vänsterpartiet har som krav för att inte rösta emot Magdalena Andersson (S) som ny statsminister att garantipensionen ska höjas.

Det är dock ingenting som seniororganisationerna prioriterar.

– Det måste ha lönat sig att ha arbetat ett helt yrkesliv. Vi har ett pensionssystem som är byggt på livsinkomst och det måste visa att det har lönat sig att ha arbetat annars undergräver man hela pensionssystemet. Det är skälet till att garantipensionen inte kan höjas ohämmat, säger Eva Eriksson till Senioren.

Eva Eriksson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Garantipensionen är ett grundskydd för de sämst ställda pensionärerna som har låg eller ingen inkomstgrundad pension. Om den höjs samtidigt som inte inkomstpensionen gör det minskar det så kallade respektavståndet, det vill säga att det blir mindre skillnad i inkomst för till exempel den som aldrig har jobbat jämfört med en person som jobbat 30-40 år i ett låglöneyrke.

Seniororganisationerna står enade i den här frågan.

– Avgifter som undersköterskan eller vårdbiträdet har betalat in under alla år skulle betyda mindre i jämförelse med den som aldrig har arbetat, säger Jan Andersson, vice ordförande på PRO till SVT om Vänsterpartiets krav.

Vänsterpartiet har varit i kontakt med seniororganisationerna och tagit del av deras synpunkter.

– De föreslår att vi ska ställa fler krav, men vi måste i det här läget göra en realistisk prioritering och vara konstruktiva. Då börjar vi med att ställa krav på det som regeringen faktiskt kan leverera, utan andra partiers medgivande i pensionsarbetsgruppen, säger Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielsson till SVT.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas