Börja nya året med storstädning!
Foto: Getty Images
Krönikor | annika om pengar

Börja nya året med storstädning!

I takt med högre priser och pensioner som inte hänger med kan det vara bra att se över sin ekonomi. Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer kommer nedan med tips på vad du kan göra.

Annika Creutzer
Publicerad 2024-02-06

I år kan det vara extra viktigt att se över ekonomin när det mesta ökar i pris och pensionerna inte hänger med. Den som lever på låg pension brukar ha stenkoll på varje krona. Men finns det lite luft i ekonomin är det lätt att utgifterna blir fler utan att man tänker på det. Här är min tipslista.

Inkomster
Efter helgerna kan det kännas behövligt med en riktig prylrensning. Mycket som känns gammalt och omodernt är hett bland yngre. Ta gärna hjälp av en yngre släkting eller vän som vet vad gäller i dag. Lägg ut på Blocket, Tradera eller andra säljsajter. Det som är mer värt kan gå till auktionshusens onlineförsäljning eller slagauktioner.
Men glöm inte bort att inkomsten är skattepliktig. Först får du dra av vad du köpt prylarna för. Har du ärvt, fått eller köpt sakerna billigt kan du räkna 25 procent av försäljningspriset som inköpspris. Du får också dra av för försäljningskostnader. När du räknar ihop alla vinster under ett år får du dra av 50 000 kronor. Det som är kvar därefter ska deklareras i din inkomstdeklaration och beskattas med 30 procent.
På inkomstsidan kan det vara bra att se om det är någon tidsbegränsad pension som snart upphör. Förbered dig så slipper du en obehaglig överraskning.
Kanske kan du också fundera på om det går att öka inkomsterna med extraarbete eller hobbyinkomst. Byt gärna erfarenheter och tips med andra.

Utgifter
Det är bra att en gång om året se över alla abonnemang, prenumerationer och andra löpande kostnader. Visst är autogiro enkelt och smidigt men det får, i alla fall mig, inte att titta på fakturorna lika noggrant som när de kom på papper i brevlådan.
Ibland räcker det med ett telefonsamtal för att få en ny rabatt på morgontidningen eller byta till ett billigare mobil- eller elabonnemang. Det är bättre och säkrare att själv vara aktiv och ringa upp än att nappa på olika telefonsäljares erbjudanden.

Sparande
I förra numret tog jag upp vikten av att då och då se över fondsparandet. Men det finns även annat som behöver en översyn. På transaktionskontot är det ingen eller mycket låg ränta. Därför är det bra att inte låta allt för mycket stå där utan föra över till ett sparkonto med bättre ränta. En stående överföring när pensionerna har kommit in är ett bra sätt att ”lura” sig själv att spara.
Kapitalförsäkringen kan också behöva en koll. Kapitalförsäkringar ärvs inte utan går till förmånstagare. Vanligtvis är det make/maka i första hand och barn i andra hand som förmånstagare men du kan också sätta in någon annan. Se till att den du en gång valde är den rätta.

Lån
Städa bland smålån! Det är lätt att falla för olika konsumtionslån, ofta med dåliga villkor. Kanske kan din bank hjälpa dig till ett bättre samlingslån. Har du hamnat i riktig knipa är det dags att boka tid hos kommunens budget- och skuldrådgivare (som är gratis och har sekretess).
Rullar du kontokredit framför dig månad för månad? Det är en dålig och dyr affär så lägg upp en plan för hur du ska komma i fatt.
Bolån brukar vi ha koll på. Men planera för framtida renoveringsbehov. Det är inget roligt att söka nytt lån för en viktig renovering samtidigt som några tidsbestämda pensioner upphört och din ekonomi krympt. Då är risken stor för ett avslag.

Försäkringar
En årlig koll på alla försäkringar är bra. Kanske finns det åldersgränser i sjuk- och olycksfallsförsäkringen som är passerade och kanske har du missat försäkringar för äldre som du kan få genom exempelvis SPF Seniorerna. Och hur försäkrad är du när du hoppar fallskärm eller bestiger berg?
Hemmet fylls på med åren. När såg du över lösöresvärdet i hemförsäkringen senast? Kolla att beloppet stämmer med vad du bör få ut vid exempelvis en brand.

All städning tar tid och är oftast tråkig. Vi kan alla behöva en morot, en belöning. Bestäm vad du vill ge dig själv när det är klart så går det lättare med storstädningen.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.

Annika Creutzer
Publicerad 2024-02-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas