”Den är böjd”
Relationer | Sex & samlevnad
Foto. Colourbox

”Den är böjd”

Ett irriterande utseendeproblem eller någonting som kan påverka samlivet och behöver opereras? Malena Ivarsson svarar en orolig man.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-05-28

Jag är en 68 år gammal man, gift sedan 1975. För ett år sedan före ett samlag märkte jag att penisen var böjd när jag hade stånd. Det påverkar inte våra samlag och det gör inte ont. När jag googlat verkar det kunna vara Peyronies sjukdom som kan åtgärdas med en operation. Bör jag göra det? Kan det bli värre annars? Just nu är det mest ett utseendeproblem och irriterande förstås. Jag har inga svårigheter med samlag och har heller inte ont någonstans. Min fru har inga besvär av det, och hon tycker inte att böjningen gör något för vårt sexliv, som tur är, eftersom det alltid har varit viktigt för oss.
Anders

Malena svarar: Penis kan böja sig åt lite olika håll, det varierar från man till man och brukar inte påverka sexlivet, men om den får formen av en bumerang kan det göra samlaget omöjligt och smärtsamt för båda. Peyronies sjukdom är uppkallad efter en fransman som först beskrev den. Sjukdomen är inte helt ovanlig bland män i 60-plusåldern. Riktigt hur många som drabbas är osäkert, en siffra som ofta nämns är fem procent, men eftersom många skäms för att ta kontakt med sjukvården tror man att fler lider i tystnad.
Orsaken till böjningen är en inflammation med efterföljande ärrbildning i svällkropparna. När den växer till sig leder det till förhårdnader som gör att penis gradvis drar organet i en viss riktning.
Ett uppehåll på operationsbordet kan få penis att hitta tillbaka till sin riktiga form och det finns också injektioner som ska lösa upp bindvävnaden och på sikt räta ut böjningen.
Men om det bara är av estetiska skäl är det tveksamt om du behöver det. Vad som däremot är viktigt i dessa Googletider där man lätt kan ge sig själv en felaktig diagnos är att låta en läkare bedöma vad böjningen beror på och om den bör behandlas.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-05-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas