Första orgasmen vid 87…
Foto: Colourbox
Relationer | Sex och relationer

Första orgasmen vid 87…

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-03-13

Helt nyligen råkade jag smeka mig själv, och det var så härligt. Efter ett tag fick jag orgasm och det har nu hänt flera gånger. Jag är snart 87 år och tycker att det är högst märkligt att jag först nu fått orgasm.
Visst var det skönt med sexet i ungdomens dar, men jag kommer inte ihåg att jag fick orgasm då. De senaste tjugo åren har min man och jag över huvud taget inte haft sex. Ingen av oss har tyckt att det varit särskilt intressant.
Jag är både mormor och farmor och denna hemlighet tänker jag behålla för mig själv. Min bästa väninna har dock fått veta det och hon gratulerade mig. Är jag ensam om detta fenomen?
”Anna-Karin”

Malena Svarar: Nej, det är du inte, och du sätter ljus på hur vi kvinnor håller på att befria oss från gamla tiders bojor. Förr skulle mormödrar prioritera barn och barnbarn, sex och njutning fick inte ta plats.
Författaren Kerstin Thorvall som öppet berättade om sina älskare trots att hon kommit en bra bit i livet, gjorde skandal och hånades på kultursidorna.
Men allt fler kastar nu av sig de hämningar som tidigare bundit äldre kvinnor vid låsta roller. Det här slår också forskningen fast. I en välgjord undersökning från Göteborg, den så kallade H 70-studien, har professor Ingmar Skoog undersökt hur sexuella vanor bland äldre förändrats, genom att man följt 70-åringar från 1971 och framåt.

Det är inte längre fult eller skamfullt att söka utlopp för sin åtrå.

Under de åren har våra attityder till sex genomgått en smärre revolution. 1971 var bara 50 procent av kvinnorna positiva till sex, men år 2000 hade siffran stigit till 94 procent. Säkert har siffran ökat ytterligare under de senaste åren, precis som dina upplevelser pekar på.
En annan viktig skillnad är att äldre singelkvinnor har sex, och de blir allt fler för varje år. Det är inte längre fult eller skamfullt att söka utlopp för sin åtrå. Ibland tänker jag att kvinnor i vår ålder utför en slags befrielsekamp i stil med den kamp homosexuella personer gjort. Vi stannar inte kvar i garderoben längre utan står upp för våra sexuella behov.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-03-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas