Ska jag avsluta relationen?
Relationer | Fråga Malena
Foto: Colourbox

Ska jag avsluta relationen?

Hon är särbo med en man som är snäll, men som varken tar initiativ till hushållssysslor eller närhet. Malena Ivarsson svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-01-16

Jag är 70 plus och änka sedan åtta år. Träffade för två år sedan en man som är tre år äldre. Vi är särbo och träffas fredag-måndag då han bor hos mig. Han är snäll, men anstränger sig inte för att hjälpa mig med mat och disk. Jag måste hela tiden be om hjälp. Nu är jag trött på att tjata så jag gör hellre allt själv.

En annan sak är att det är dåligt med närkontakt och ömhet. Det är alltid jag som tar initiativet. Det blir bara en snabb puss och kram. Vill känna mig omtyckt genom spontan ömhet från honom. Detta har jag påtalat men det blev ingen förändring. Han är inte kapabel att genomföra ett samlag. Det är inget bekymmer för mig.
Tänker ofta på att han bara tycker att det är bekvämt att få allt serverat.

han tycker att det är bekvämt att få allt serverat.

Har funderat på att avbryta relationen men tror att jag sårar honom. Vi är med i samma pensionärsförening och kommer att träffas lite då och då på olika aktiviteter. Undrar hur det kommer att bli då. Själv har jag inget problem att se honom som en vän, vilken som helst.

Rådvill

Malena Svarar: Mitt råd är att du förankrar ditt beslut i dig själv innan du konfronterar honom. För just nu är du splittrad. Du har en uppmuntrande röst inom dig som säger: ”Jag vill avbryta relationen”, och en bromsande som säger: ”Akta dig han kan bli sårad.”

Det är vanligt att man slits mellan sina egna behov och partnerns när man står inför ett uppbrott. För att inte fastna i obeslutsamhet behöver du förstå den information du har och vad den gör med dig. Han hjälper inte till. Han ger ingen närhet. Du känner dig som en bekvämlighetsinrättning. Han struntar i att anstränga sig. Först när du fullt ut accepterar att du måste och har rätt att sätta nödvändiga gränser får du styrkan att bli både bestämd och varsam.

I varsamheten ingår att berätta om hur du tycker att hans inställning påverkat dig. Här gäller det att inte avfärda honom som person utan vara saklig och ge honom tillfälle att säga hur han upplever helgerna med dig. Hur har han tänkt?

Ingen uppskattar förluster och vi spjärnar emot förändringar

Säg att du känt så här en tid men tvekat att ta upp det för att du inte vill såra honom. Men att du nu måste förändra relationen. Föreslå att ni gemensamt kommer överens om hur ni ska kunna umgås som vänner i pensionärsföreningen i framtiden och låt honom komma med förslag på hur det ska gå till.

Det är lättare att ta upp ett sådant känsligt samtal på neutral mark som under en promenad eller på ett kafé.

Ingen uppskattar förluster och vi spjärnar emot förändringar så han kommer säkert att bli upprörd. Men hans sårade känslor måste han själv hantera. Du har tagit hand om ovanligt mycket och ska inte ta ansvar för dem också. Låt dig inte köras över om han vägrar dig vänskap i framtiden, utan håll fast vid ditt beslut som är grundat på att du ställer helt rimliga krav.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-01-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas