”Sorgligt att så många saknar njutning”
Relationer | Sex & samlevnad

”Sorgligt att så många saknar njutning”

Är en dag med sex för äldre lösningen på längtan efter njutning och gemenskap? Malena Ivarsson svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-01-29

Jag blir ofta förvånad när jag läser i din spalt om människor som brottas med saker som i deras egna ögon är omöjliga att lösa. Som nu nyligen mannen som varit ensam i hela sitt liv och ägnat all tid åt sin mamma som han naturligtvis borde sagt nej till för att söka sig ut i världen till vänner och kvinnor. Varför stannade han?

Jag ska naturligtvis inte säga att en del av de problem man tar upp som ”svåra” inte är det. Men många kan man ändå åtgärda.

Jag har planerat att försöka få till en dag med ”sex för oss äldre”.

Jag har planerat att försöka få till en dag med ”sex för oss äldre”. Med mig och par och singlar. Eller med min kvinna och mig och andra par. Jag själv känner inte att det skulle vara svårt utan bara spännande och roligt. Utan att ha något planerat i detalj, men vara väldigt lyhörd om det väl blir av. Man lever ju bara en gång och så sorgligt att så många äldre människor ska leva i längtan och saknad efter njutning.

Anonym

Malena Svarar: Tack för att du engagerar dig i spalten och för dina värdefulla kommentarer.

När det gäller mannen som inte kunde göra sig fri från sin mammas inflytande så blir vi lätt hemmablinda. Han anpassade sig till något han inte gillade men som han trodde han var tvungen att acceptera. Under barndomen programmeras vi till att reagera och bete oss på ett visst sätt och det är oftast omedvetet. Kanske fick han känslan av att inte klara sig själv, eller fick en för stark ansvarskänsla som ledde till att han tog hand om sin mamma i första hand istället för att skapa sig ett eget liv.

Han anpassade sig till något han inte gillade men som han trodde han var tvungen att acceptera

Vi tror gärna att vi har kontroll över våra val, men det har vi först när vi blir medvetna om vad som styr oss. Det blir ofta mycket tydligare när vi blir äldre och gör våra bokslut.

Ett annat område som genomgår förändringar är de rent kroppsliga.

Du tipsar om alternativ som gör att vi inte behöver låta åldern begränsa oss. För vårt behov av sinnliga upplevelser finns kvar och jag hoppas att din idé med en ”sex för oss äldre-dag” slår väl ut. Du har helt rätt i att många längtar efter njutning och gemenskap.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-01-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas