Det gör ont när vi älskar
Foto: Patrick Sheandell O'Carroll / Colourbox
Hälsa | Relationer | Sex & samlevnad

Det gör ont när vi älskar

Upplever du smärta vid samlag bör du gå till en gynekolog och utreda vad det beror på, råder Malena Ivarsson.

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-10-23

Vi är ett par som är 67 och 56 år. Vi har varit tillsammans i 20 år och fått ett sexuellt problem på ålderns höst. Det började för ett år sen att det brände till så fruktansvärt i mitt underliv när han kom in i mig. Det har det aldrig gjort förut. Det går bra första gången när han tränger in i mig och penetrerar mig en stund när vi är upphetsade men sen om han gör ett avbrott för oralsex och tränger in i mig en andra gång för att penetrera mig ytterligare så gör det bara mer och mer ont hela tiden tills jag ber honom avsluta. Det är jobbigt med avbrutna samlag och vi känner oss båda ledsna och uppgivna.
Beror mina problem bara på klimakteriet och östrogenbrist eller finns det något annat som spökar? Är det vestibulit eller en variant på det? Många frågor som du märker, och oro givetvis för vårt fortsatta sexliv. Vi hoppas att du kan hjälpa oss.

Tacksam för svar

När det gått en del år efter menopausen blir slidan mer förtunnad och slemhinnan skörare.

Malena svarar: Samlagssmärtor ska man alltid ta på allvar och det är viktigt att du får en gynekologisk undersökning för att få fastslaget vad som utlöser smärtan.
En vanlig anledning i vår ålder är förstås brist på östrogen som brukar uppstå efter klimakteriet. När det gått en del år efter menopausen blir slidan mer förtunnad och slemhinnan skörare. Det kan ge sådana samlagssmärtor som du beskriver. Dem kan man ganska lätt få bukt med genom en lokal östrogenbehandling som verkar i slidan och inte i hela kroppen.
Vagifem är ett exempel på en sådan medicin. Det är ett mycket lågt doserat östrogen och behandlingen siktar på att återställa slemhinnan utan att ge några östrogeneffekter i kroppen för övrigt.
Det som händer när man behandlar sig med Vagifem eller andra lokala östrogener är att slidans torrhet minskar och det i sin tur gör att samlagen känns bra igen. Oestring är ett annat utmärkt alternativ som också ingår i läkemedelsförmånen.
Men som sagt , en gynekologisk undersökning är nödvändig för att du ska få ett säkert besked om vad som orsakar smärtan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas