Hälsa

Får jag ta ett glas rödvin?

Publicerad 2008-12-08

FRÅGA: För ett år sedan blev jag opererad i magen och jag fick inte inta alkohol under ett år, det har jag hållit fast. Doktorn skrev ut Behepan B-12, 1mg en tab/dag. Ultraljudundersökningen visade att jag har fettlever. Mina frågor är: Får jag börja ta ett glas rödvin/dag för hjärtat? Ska jag fortsätta med B12-vit och i så fall hur länge? Kan fettlever leda eller utvecklas till cancer eller annan sjukdom? Kan man göra någonting för att förhindra det. Kan koständring minska fett i levern?

Nelly

SVAR: Substitution med vitamin B-12: Efter en magsäcksoperation måste man ersätta bortfallet av ett äggviteämne (intrinsic factor) som normalt utsöndras av magsäckens körtlar (och som behövs för att vitamin B-12 ska kunna sugas upp i tunntarmen) med just vitamin B-12. Du bör således fortsätta livet ut med Din B-12-tablett.

Fettlever: Fetma är den vanligaste orsaken till fettlever, följd av alkoholöverkonsumtion och diabetes. Merparten av fettleverfallen har dock ingenting med alkoholkonsumtion att göra, utan brukar förklaras med övervikt, höga triglycerider (fettsyremolekyler), höga faste- insulinvärden och typ-2diabetes.
Också smala människor kan få fettlever, så fetma förklarar inte ensamt varför man drabbas av fettlever, oberoende av alkoholkonsumtion.

Alla med fettlever löper större risk för hjärt-kärlsjukdom. Jag avråder dock från att börja med ett glas rödvin per dag – oberoende av vad som orsakat din fettlever – alkohol skadar levern.
Alkoholister drabbas också ofta av levercirrhos (skrumplever), dvs levern förtvinar och förstörs. Icke-alkoholrelaterad fettlever kan dessvärre också leda till skrumplever.

Kosten kan spela roll: Minska mängden hårt fett i din föda! Hårda fetter måste ersättas med mjuka fetter och olja. Viktminskning är en bra metod för att minska fettansamling i levern. Minsta lilla viktminskning förbättrar tillståndet i levern, som då får tillfälle att återhämta sig. Viktminskning hjälper också mot inflammationer och bindvävsförändringar. Därmed minskar risken för levercirrhos.
Mitt råd till dig: Kontakta en dietist för kostråd vid fettlever. Fortsätt ta B-12 tabletterna. Undvik alkohol (även ett glas rödvin).

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas