Fonder – bra för de flesta!
Foto: Getty Images
Krönikor | annika om pengar

Fonder – bra för de flesta!

Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer håller inte med de som säger att seniorer är för gamla för att spara i aktier och aktiefonder. Läs hennes krönika nedan där du även får flera olika tips.

Annika Creutzer
Publicerad 2023-12-11

Många seniorer får höra att de är för gamla för att spara i aktier och aktiefonder. Underförstått att de inte ska ta sådana risker eftersom de snart ska dö. I mitt tycke är det ännu ett uttryck för ålderism. Visst finns det anledning att vara försiktig. De pengar som ska användas inom de närmaste fem åren kanske inte bör placeras i aktier. Svängningarna på börsen gör att det finns en risk att när pengarna behövs är börskursen i botten. Pengar som ska användas i närtid är det därför bättre att ha på ett bra sparkonto – gärna fasträntekonto som ger lite mer i ränta.
Att spara i aktiefonder passar de allra flesta. Hur mycket vi sparar beror på vilken ekonomi vi har, vilka risker vi vill ta och hur sårbara vi är. Det finns allt från storspekulanter till dem som avsätter en hundralapp då och då.

Men risken finns alltid. Därför är det bra att fråga sig om ekonomin klarar att fondsparandet faller med kanske 30 procent i värde under några år.
Vad är då vitsen med att ha pengar i aktier? När vi sparar flyttar vi egentligen bara vår konsumtion framåt i tiden. För att det vi sparar ska vara värt lika mycket, eller helst lite mer, i framtiden behöver pengarna följa samhällsutvecklingen. Det kan de göra om de placeras brett i näringslivet, i aktier och aktiefonder. Placeras de i bank eller obligationer är det sällan de växer tillräckligt mycket. Tidvis har bostäder och mark ökat bra men även där kan det svänga rejält. Livbolagen som placerar pensioner brukar fördela kapitalet på en stor del aktier, lite mindre andel obligationer och en ännu mindre del i fastigheter, skog och liknande.

För den som är road kan pensionärslivet snarare innebära att det nu finns tid att läsa in sig ordentlig på olika alternativ och vara en aktiv placerare. Många samlas i aktiesparklubbar eller i vänkretsar och utbyter tankar.
För den som vill sälja och köpa ofta passar ett investeringssparkonto, ISK, utmärkt. För den mer passive går det bra både med ISK och att direktäga fondandelarna. (Skillnaderna förklaras utförligt på bankernas hemsidor.)
Vad är det bäst att placera i? Den ointresserade kan välja breda fonder, gärna indexfonder där avgifterna är låga och placeringarna speglar en hel marknad som en globalfond eller en Europafond. Den aktive kan ha en liknande bas men krydda med aktivt förvaltade fonder både brett och med smalare inriktning på enskilda branscher. Ofta fylls portföljen också på med enskilda aktier.

En bra fondskola finns på fondkollen.se. Den som vill lära sig mer kan gå kurs hos Aktiespararna. Eller Seniorens kurs Aktiekunskap för försiktiga med Christina Engelen som startar den 28 februari.

Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.

Månadens fråga: Går skatten upp med uppskov?

Läste att vinstskatten vid försäljning av bostad är 30 procent. Jag sålde min bostadsrättslägenhet för drygt elva år sedan och har uppskov på en del av vinsten. Vinstskatten var då 22 procent. Innebär det att jag måste betala 30 procent i vinstskatt på min uppskjutna del? Jag har betalat 906 kronor varje år relaterat till uppskovet.  /Bosse

Annika svarar: Du behöver inte oroa dig. Skatten är fortfarande 22 procent på vinsten. Du kanske tänker på att de flesta andra skatter på kapitalinkomster är 30 procent. Men ett uppskov gäller vinsten, inte skatten, så skulle Riksdagen besluta att höja skatten kan du komma att betala mer i skatt den dag du inte längre har uppskovet.
Ditt uppskov har tidigare beskattas varje år och det är därför du betalat 906 kronor. Men denna skatt är numera borttagen och uppskoven är skattefria.

Dölj faktaruta

Poppis bland seniorer

Fondbolagens förening 2022 undersökte svenskarnas privata fondsparande. I hela befolkningen är det tre av fyra som fondsparar privat. Bland 65-76-åringar är det två av tre. Ungefär en av fyra seniorer har ett månadssparande i fonder. I hela befolkningen är det hälften. Tyvärr har man – som i många undersökningar – inte brytt sig om att undersöka hur 77+arna gör.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2023-12-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas